Рали пилоти  дават съвети за безопасно шофиране в кампанията „Отговорни на пътя“

България е на първо място в ЕС по брой загинали в катастрофи

По време на изложбата „Ауто сити Пловдив 2019“ рали пилоти ще обясняват рисковете от високите скорости и ще дават съвети за безопасно шофиране.

Това е част от кампанията „Отговорни на пътя“, която се организира от Международен панаир Пловдив, Областната дирекция на МВР-Пловдив и „Пътна полиция“- Пловдив. Тя ще се проведе  за втори път в рамките на Международния технически панаир  от 23 до 28 септември.

Осъществява се с подкрепата на   Областната администрация на Пловдивска област, Държавната агенция „Безопасност на движението по пътищата“, клуб „Щереви Рали Тим“  и БЧК.

Първото издание на кампанията „Отговорни на пътя“ предизвика голям интерес сред посетителите на Есенния панаир миналата година. Инициативата има за цел да се повишат спокойствието и сигурността по пътищата.

Шампионите от клуб „Щереви Рали Тим“  са избрани за официални лица на акцията. Те ще направят кът, наподобяващ състезателен бокс, в палата 3.

Там ще има екипи, гуми и други принадлежност, а също – тяхната пистова кола, с която посетителите ще могат да се снимат. Така ще усетят атмосферата на автомобилната надпревара.

„Искаме да покажем на всички шофьори какви са рисковете от високите скорости и да ги убедим,  че те са само за специалните трасета, а не за населени места и шосета“ обясни Николай Арабаджиев, известен автомобилен състезател. На ученици от пет пловдивски училища ще бъде изнесен урок за правилата на движение и безопасност съвместно с представител на „Пътна полиция“- Пловдив, а активисти на БЧК ще ги учат  как да оказват първа помощ. За всички  ще има  много подаръци

Кампанията „Отговорни на пътя“  отново ще предложи улеснения за шофьорите. На място може да се правят електронни справки за нарушения.

Ще се дават информация за регистрация на моторни превозни средства, консултации  за безопасно шофиране, съвети за овладяване на агресивността.

Това са основни фактори за намаляване на катастрофите, тъй като липсата на опит при младите шофьори в комбинация с несъобразена скорост е сред основните причини за пътни инциденти у нас.

1 2

Подобни статии

Top