Расате на съд за нападението в офиса на ЛГБТИ-организацията

Софийска градска прокуратура внесе обвинителен акт в съда срещу Боян Станков (Расате) за хулиганство и телесна повреда по хулигански подбуди

Софийска градска прокуратура (СГП) повдигна окончателно обвинение на Боян Станков (Расате), като внесе срещу него в съда обвинителен акт за хулиганство и телесна повреда по хулигански подбуди.

Според събраните по делото доказателства на 30.10.2021 г. около 17:30 часа обвиняемият Расате, заедно с група лица – мъже и жени, неустановени по делото, нахлули в офис на ЛГБТИ фондацията „Р. Ц. Б.“ на бул. „Княз Ал. Дондуков“ в София, където била организирана среща на тема „Помощ на транссескуални лица“. Станков нанесъл удар с ръка в областта на лицето на намираща се в офиса жена (Глория Филипова), заедно с неустановените лица събаряли рафтове, чупили вещи, пръскали със спрейове стени и бюра. След това той и  останалите от групата напуснали офиса на Фондацията.

Наблюдаващият прокурор е преценил, че хулиганството, за което на Расате е повдигнато обвинение, по своето съдържание се отличава с изключителна дързост.

Досъдебното производство е започнато  в 05 РУ-СДВР под надзора на Софийска районна прокуратура и впоследствие е изпратено по компетентност на СГП с оглед на това, че Расате бе независим кандидат за президент в изборите, насрочени за 14.11.2021 г. Разследването било възложено на следовател от отдел „Следствен“  към СГП.

След разрешение на Централната избирателна комисия,

дадено по мотивирано искане на главния прокурор след предложение на наблюдаващия прокурор в СГП, на Боян Расате беше повдигнато обвинение, предявено му на 03.11.2021 г. от следовател от отдел „Следствен“ при СГП в присъствието на служебно назначен защитник.

В хода на разследването е извършен оглед на местопроизшествие, иззети са следи, приобщени са веществени доказателства, разпитани са множество свидетели и извършени няколко разпознавания, изготвени са две компютърно-технически експертизи, както и съдебно-медицинска и оценителна експертизи, приложени са и редица други писмени доказателствени материали.

Расате е български гражданин, с висше образование, неосъждан. Наложена му е парична гаранция от 5000 лева.

Предстои насрочване на разпоредително заседание по делото от Софийски градски съд.

Разследването продължава по отношение на неустановените по делото лица.

Подобни статии

Top