Ръстът на децата намалява с всяка година

Силата на ръцете им също отслабва

Руски учени съобщават, че изследване на ръста у хората показва нещо забележително – децата от година на година стават все по-ниски и по-ниски, пише medikforum.ru, цитиран от noviteroditeli.bg

Както показал анализ на статистиката, ръстът на съвременните деца в сравнение с този на децата през 70-те години на миналия век е намалял с два сантиметра.

Това може да е свързано с факта, че днешните деца са подложени на прекомерен стрес, който води до намаляване на производството на хормона, отговорен за растежа. Друга причина може да бъде и неправилното хранене, коментират учените.

Освен това у децата силно е намаляла силата на ръцете им – с около 30%. Затова и някои подрастващи имат проблем с избора на професия. Този факт изследователите също свързват с неправилното хранене в съвременното общество, както и с недостатъчно активен начин на живот.

Учениците днес прекарват много време зад компютри, таблети и смартфони, затова и нивото им на физическа подготовка чувствително е намаляло в сравнение с това на предните поколения.

За противодействие на тези проблеми учените препоръчват да се употребяват повече млечни продукти за укрепване на костите и активно спортуване.

Подобни статии

Top