„Ръцете горе“ в подкрепа на хората с редки заболявания

„ Да обединим социалната и здравната грижа” е мотото, което тази година  ще обедини  отбелязването на световния ден на хората с редки болести

С масово вдигане на ръце Пловдив се включва в световната инициатива в подкрепа на хората с редки болести. Акцията е на Национален алианс на хора с редки болести и Асоциация НАЕ (наследствен ангиоедем),  с подкрепата на   Община Пловдив, Професионална гимназия по хранителни технологии и техника, Група „Персенк”, представители на пациентски организации, членове на техните семейства и приятели. Събитието е днес от 13 часа, когато пред сградата на Общината в знак на солидарност към милионите болни по света, присъстващите  ще  се включат   в масовото вдигане на ръце, което  се осъществява  по едно и също време в цяла Европа, а в небето  ще  бъдат   пуснати разноцветни балони, символизиращи хилядите видове редки болести.

За Световен ден на редките болести всяка година се определя последният ден от месец февруари. Главната цел на инициативата е да се повиши осведомеността сред широката публика относно редките болести и тяхното влияние върху пациентите и техните семейства.

Кампанията е създадена от EURORDIS и нейния Съвет на националните сдружения през 2008 г. и постепенно се превръща в световен феномен. Всяка година стотици градове вземат участие в тази мащабна  инициатива.   Национален алианс на хората с редки болести организира серия от събития в цялата страна.

Top