Равносметка в бизнес ресора: Пловдив изживява своя Ренесанс

Зам.-кметът Стефан Стоянов представи годишния си отчет за ресор „Бизнес развитие“

Икономиката в Пловдив и региона изживява своя Ренесанс.“ Това заяви зам.-кметът Стефан Стоянов при представянето на годишния отчет за ресор „Бизнес развитие“.

По думите му след мерките, въведени заради COVID-19 безработицата в града под тепетата отново е в нормалните си граници под 4%. При отчетени 5,9 % на свободния пазар на труда през май, 4,5% през август, в момента тенденцията е към значително спадане на броя на безработните.

През последните 18 месеца в Пловдив и Тракия икономическа зона са реализирани 4 инвестиции клас „А“, а общата стойност на инвестициите е близо 60 милиона лева с близо 300 новоразкрити работни места. 45 000 кв. м. са новите офис площи клас „А“, които се строят в момента и които ще осигурят 5000 нови работни места в ИТ и аутсорсинг индустрията в следващите няколко години.

Все повече компании в индустриалните зони могат да наемат нови 100-120 човека. А много производства разшириха пазарите си и трансформираха производството си по време на извънредното положение, посочи Стоянов. Пловдив е единственият български град отличен от FDI intelligence (издание на „Файненшъл таймс“) като средно-голям град на бъдещето за 2020/21 в категориите „Стратегия по привличане на преки чуждестранни инвестиции“ и „Ефикасност на разходите“.

Всяка година се радваме на нови български или чуждестранни инвеститори, които разширяват своите производства или стартират нов бизнес. Към момента се строят чисто нови 6 завода в ТИЗ, отчете Стефан Стоянов и акцентира на факта, че през 2020 година Пловдив привлече в рамките на града и първия инвеститор клас „А“ – международната компания BTL Industries – четете ТУК: Вдигат нов завод за медицинска техника в Пловдив (СНИМКИ).

Като членове в европейската асоциация на агенциите за развитие – Eurada, очакваме да изградим нови контакти и да работим за привличането на още много бизнеси, допълни той.

След икономическата криза, породена от COVID-19 се очаква нова вълна от инвеститори в Източна Европа. Имаме потенциал за растеж и развитие на производството като цяло и повишаване на общия стандарт на живот, посочи обобщи зам.-кметът. Той подчерта, че и в следващия период продължава усилената работа на Община Пловдив по привличане на нови големи търговци и производители в региона заедно с Тракия икономическа зона за подпомагане на бизнес средата; вече са започнали и преговори за партньорство със София и други големи български градове за привличане на още по-сериозни инвестиции за развитие на българската икономика като цяло.

Подобни статии

Top