Райна Петрова невинна по всички обвинения

Райна Петрова невинна по всички обвинения

Оправдателна присъда за Петрова и бизнесдамата Надежда Минчева

Бившата кметица на пловдивския район „Централен“ Райна Петрова е невинна по всички обвинения. Това отсъди Окръжният съд след тригодишната прокурорско-съдебна сага.

Съдът оправда Петрова по всички обвинения срещу нея и ú наложи мярка „подписка“, докато присъдата не влезе в сила.

Оправдана бе и съучастницата на Петрова – бизнесдамата Надежда Минчева.

Припомняме, че бившата кметица на „Централен“

бе изправена на подсъдимата скамейка за престъпление по служба, превишаване на права и търговия с влияние.  Според обвинението, повдигнато от окръжната прокуратура от началото на май 2012 г. до януари 2013 г., в качеството си на длъжностно лице, тя не е изпълнила служебните си задължения да осигури самостоятелно провеждане на процедура по реда на ЗОП /Закона за обществените поръчки/ от страна на директорите на 14 детски градини, които са третостепенни разпоредители с бюджетни кредити при район “Централен”.

Петрова е превишила правата си, тъй като е иззела правомощията на възложителите по сключените договори сами да определят изпълнител и лично е определила изпълнител на договорите. Сключените договори са с фирмата на Надежда Минчева, като това е станало чрез дадени от Райна Петрова до директорите на детските градини устни указания.

Спуснати били и предварително подготвени бланки на покани и договори, попълнени с данните на изпълнителя.  Според магистратите така дружеството е получило облага в размер на 44 855  лева, от  доставките на храни за “Централен”. В резултат на това са били доставяни храни,  които не отговорят на изискванията за качество.

Бившата кметица бе съдена и за търговия с влияние.

През юни 2013 г. Надежда Минчева ú дала ваучър за туристическа услуга за 9 780 лева, за да упражни Петрова влияние върху тогавашния зам.-кмет на район “Централен” Борислав Стаматов, който сега е омбудсман на Пловдив, за провеждане на обществена поръчка за 376 000 лева за доставка на храни в детските ясли и градини в района. Целта била да се отправи покана към дружеството „Надежда 2000“ ЕООД и след това да се сключи договор с него.

Надежда Минчева също бе подсъдима за търговия с влияние.

Присъдата може да бъде протестирана в 15-дневен срок  пред Апелативния съд.

Подобни статии

Top