Разберете дали са злоупотребили с ваши данни от Фейсбук

Лични данни на над 35 хиляди български потребители във „Фейсбук“ вероятно са били събрани неправомерно от компанията „Кеймбридж Аналитика“. Това отговориха от „Фейсбук“ след запитване на БНТ.

По данни на социалната мрежа 18 българи са свалили приложение под формата на анкета, даващо достъп до лична информация. Броят на засегнатите обаче е в пъти повече – 35 718, тъй като приложението е получило достъп до профилите и на техните приятели.

Освен списъка с контакти, информацията за потребителите е включвала детайли като електронна поща, рожден ден, роден град, място на пребиваване, снимки, видеа, харесвания и публикации в социалната мрежа.

Как да разберем какво точно знае за нас Фейсбук?

Не всички потребители са еднакво засегнати, тъй като разрешенията за приложението са били променяни във времето.

„Използвахме възможно най-разширена методология“, казаха от „Фейсбук“.

„Това е най-добрата ни прогноза за броя на хората, които директно са инсталирали приложението, и броя на приятелите им, чиито данни може да са били събрани.“

Фейсбук вече започна да уведомява общо поне 87 милиона потребители по света, замесени в скандала.

Социалната мрежа изпраща на всеки потребител едно или две известия, с които го информира дали е била извършена злоупотреба с негови данни, съобщава BBC. 

Съдят Фейсбук 

От компанията съобщават, че ще припомнят на потребителите си какви приложения са използвали в последно време и какви данни евентуално са събирани чрез съответните апликации.

Снимка: pixabay.com

 

Подобни статии

Top