Разбиха група фалшификатори на документи в Пловдив, страната и ЕС - DC news

Разбиха група фалшификатори на документи в Пловдив, страната и ЕС

Сумите за фалшификатите варирали от 250 до 300 евро

Окръжна прокуратура – Пловдив повдигна обвинения на трима мъже и ги задържа за участие в организирана престъпна група за изработване и разпространение на фалшиви документи за самоличност, съобщиха от пресцентъра на прокуратурата.

Арестувани са мъже на 56, 30 и 68 години, които са привлечени като обвиняеми за това, че от началото на 2022 г. до момента, на територията на Пловдив,  област Разград и други градове, както и в Германия и други страни от ЕС, са създали мрежа за изработване и разпространение на фалшиви лични документи – лични карти, свидетелства за управление на моторно превозно средство и задгранични паспорти.

До момента е установено, че всеки от участниците в организираната престъпна група имал определена роля – набиране на хора, които искали да се снабдят с фалшиви документи, възлагани на поръчката и впоследствие нейното изпълнение. Желаещите да се снабдят с неистинските документи заплащали по 250 евро за лична карта и същата сума за шофьорска книжка и по 300 евро за изработката на задграничен паспорт. Повечето от тях са български граждани, живеещи в чужбина, има и чужденци.

По делото са извършени претърсвания и изземвания, лични обиски, огледи на местопроизшествие и са разпитани свидетели.

Тримата обвиняеми са задържани за срок до 72 часа с постановление на наблюдаващия прокурор, като предстои да се извърши преценка на събраните доказателства с оглед внасяне на искане в съда за вземане на мярка за неотклонение „задържане под стража“.

Законът предвижда за така повдигнатите обвинения от 3 до 10 години затвор.

Действията по разследването по досъдебното производство продължават под надзора на Окръжна прокуратура – Пловдив.

Подобни статии

Top