Разбиха печатница за фалшиви пари и документи в Пловдив (СНИМКИ И ВИДЕО)

Ментетата са открити в Пловдив и София

Мащабна престъпна схема за изработване на фалшиви пари и документи за самоличност бе разбита от антимафиотите на територията на Пловдив и столицата, съобщиха от пресцентъра на МВР. При мащабна операция на ГДБОП, реализирана под ръководството на Специализираната прокуратура и координирана от Европол и SELEC са задържани десет души, петима от които пловдивчани.

Акцията е част от международна операция, уточняват от МВР. Тя е проведена на 16 и 17 март от служители на ГДБОП и колегите им в София и областите Пловдив, Пазарджик, Смолян, Русе, Разград, Сливен и Ямбол. В нея са участвали също спецченгета от ОДМВР-Пловдив.

Част от арестуваните в хода на акцията

са били криминално проявени и осъждани за подобен род престъпления. Петима от участниците са задържани на територията на София, където са извършени претърсвания на 6 адреса и 9 автомобила. На един от адресите, в багажника на лек автомобил, паркиран в имота, са открити 5 114 фалшиви банкноти с номинал 100 евро. На друг адрес са намерени множество документи за самоличност – български паспорти и лични карти, турски, датски, румънски и испански паспорти, албански удостоверителни документи за работа, множество снимки паспортен формат.

Иззетите документи са предадени за експертиза с цел установяване на истинността им, уточни заместник-директорът на ГДБОП ст. комисар Стоян Темелакиев.

Петима са задържани и под тепетата

Той допълни, че други петима души са задържани на територията на Пловдив, където са извършени обиски в 9 жилища и 7 автомобила. В града под тепетата е открита и работилница, в която са били правени фалшивите лични карти, паспорти и дипломи. Оттам са иззети копия на лични документи, флаш памети, ламинатор, компютърна конфигурация и принтер.

В рамките на операцията са извършени претърсвания и в жилище в Русе, чийто обитател  е задържан. Оттам са иззети българска лична карта и шофьорска книжка на трето лице, обявени за откраднати, две фалшиви банкноти с номинал 200 евро и 22  ментета с номинал 20 евро.

При претърсване на жилище в Твърдица, чийто собственик е задържан,  са открити и иззети лаптоп и флашки.

Четирима остават в ареста

На 7 от първоначално арестуваните са повдигнати обвинения са привлечени като обвиняеми за участие или като организатори на организирана престъпна група, сформирана за извършване на престъпления. Четирима от тях са с наложени мерки за неотклонение „задържане под стража“, а останалите трима са освободени под „парична гаранция“. Текстът от Наказателния кодекс предвижда лишаване от свобода от 3 до 10 години.

Снимки и видео: МВР

Подобни статии

Top