Разбита е престъпна група, финансирала терористи по метода „хавала“

43 задържани у нас при мащабна акция срещу финансирането на тероризма

43-ма души са били арестувани при акция в няколко български градa срещу чужди граждани, разследвани за престъпления против Републиката, съобщиха от прокуратурата, съобщава БТВ.

След едногодишно разследване с помощта на партньорски служби е пресечена схема за нерегламентирани парични преводи в и от страната в особено големи размери (т.нар „хавала”).

При обиски в София, Плевен, Благоевград, Разград, Хасково, Пловдив и Ловеч са проверени 50 жилища и офиси, 26 автомобила. Иззети са 32 000 евро и други вещи.

По данни на прокуратурата организатор на престъпната дейност е бил сириец, живеещ в София. Той е влязъл в контакт с лица, работещи с международни терористични организации, както и с други, свързани с организираната престъпност.

Провеждането на операцията е предшествано от едногодишна работа на Специализираната прокуратура с българските служби за сигурност и партньорски служби за сигурност на страни – членки на Европейския съюз.

Системата „хавала“ за изпращане на пари съществува от векове, тя е неформална и се използва и до днес за пране на пари. При нея преводът на средствата се извършва чрез брокер, който трябва да предостави парите на получателя.

Работата по случая продължава.

 

 

 

Подобни статии

Top