Разчупват „Матрицата на глада“ в пловдивските училища

Проектът е свързан с хранителните разстройства – анорексия, булимия, хиперфагия и орторексия

Инициативата „Матрица на Глада“, насочена към превенция и информираност на хранителните разстройства при младежи от 12 до 19 години и техните родители стартира в Пловдив.

Инициативата е част от каузите, които са разработени от младежи, включени в Проект „Младежка социална зона“. Той се реализира от Фондация „Национален алианс за работа с доброволци“ и е част от програмата на Пловдив 2019 – Европейска Столица на Културата.

Повече от два месеца инициативата набираше и обучаваше своите доброволци. Над 20 младежи и родители преминаха обучение за работа по подхода „Връстници обучават връстници“ и провеждане на интерактивни обучителни сесии. С подкрепата на психолога Даниела Червенакова, доброволците усвоиха и конкретни знания – теоретични и практически за видовете хранителни разстройства и връзката им с емоциите ни.

През месец март доброволците започнаха своите посещения в пловдивските гимназии. Всяка седмица те посещават над 50 ученици между 8 и 11 клас и с помощта на игри и упражнения достигат до важни изводи и знания за опасността от хранителните разстройства и за самите себе си. Към настоящия момента в кампанията са включени ФЕГ „Антоан дьо Сент Екзюпери“ , СОУ „Константин Величков“ и „СУ „Св, Св. Кирил и Методий“.

Важна част от успешната превенция на хранителните разстройства са родителите.

За тях кампанията предвижда информационно-дискусионни срещи, които ще им помогнат да разпознават симптомите в своите деца и ще усвоят конкретни методи за подкрепа на младежите. От полза ще им бъде и издадения наръчник за родители на деца попаднали в матрицата на глада, както и вдъхновяващи истории на хора, успели да избягат от властта на анорексията (отказ от редовно хранене), булимията (преяждане и повръщане), хиперфагия (системно преяждане), орторексия (мания да се яде само здравословна храна) и др.

Статистиката показва, че над 250 000 души в България страдат от хранителни разстройства, а по данни на Световната здравна организация през 2018 броят на заболелите от хранителни разстройства е нараснало в световен мащаб два пъти.

Подобни статии

Top