Раздадоха 20 килограма фасул за Димитровден в Асеновград

Десетки миряни се поклониха пред иконата на Свети Димитър в едноименния храм в Асеновград

Църквата “Св. Димитър” в Асеновград, която днес чества храмов празник, се изпълни с миряни още от сутринта за Димитровден.

Тържествената служба започна още в 9 часа, а десетки се стекоха до обяд в храма, за да запалят свещ и да изпросят здраве и благополучие за своите близки.

След службата на богомолците беше раздаден курбан от постен фасул. 20-те килограма бобени зърна,които къкреха в двата казана,  са осигурени от Църковното настоятелство и благодетели на храма.

Строежът на храм „Св. Димитрий“ бил започнат през 1866 година. Той е дело на национално-патриотичната борба на жителите на българския квартал „Нохто махала“. Граден спонтанно храмът не блестял с кой знае каква архитектура, и някаква специфика в строежа, дори напротив – от фермана, който разрешава строителството и се вижда, че вместо с хоросан стените и са били строени с кал -в нея щели да влизат не богаташи, а обикновени аргати. Това в никакъв случай не пречило на обикновените хора, дали своята лепта в строежа на храма да се радват на своята нова придобивка. Макар и бедна, църквата била първата реална победа на българите в Станимака. Там те можели да слушат Евангелието на български и да се чувстват далеч от саркастичните забележки на гръкоманите относно своето невежество и простота. 

Средства за строежа на храма са били търсени отвсякъде.  На 15 август 1868 година бил официално завършен. 

В двора на църквата, непосредствено до кулата-камбанария се намира скромна жилищна постройка, която е строена за класна стая на Българското училище и читалище. Това било и първото българско читалище, което е било открито от близкия сподвижник на Валил Левски – Отон Иванов. 

В северната част на двора, точно до храма се намира паметникът-гроб на пряпорщик Георгий Вишняков, загинал край село Добростан през 1878 година, по време на Сенклеровия бунт.. Паметникът е построен майстор Теню Фучеджи от село Извор.

Подобни статии

Top