Раждаемостта и смъртността в област Пловдив растат - DC news

Раждаемостта и смъртността в област Пловдив растат

Коефициентът на раждаемостта в област Пловдив е 9,3%

По-висока раждаемост, но и по-висока смъртност в Пловдив и областта отчита Преброяване 2021-ва година. Миналия септември са преброени 625 183-ма жители на града и региона като текущите данни на Регионалното статистическо бюро показват, че броят им е с около 37 хиляди души  повече.

Коефициентът на раждаемостта в област Пловдив е 9,3% и е  малко по-висок от средния за България с близо процент. Увеличава се средната възраст на майката при раждане като тя е почти 29 години. Над 57% от новородените са извънбрачни деца. Статистиката отчита още, че се увеличават сключените бракове, както и разводите.

През 2021 г. броят на починалите е 13 692 души, като в сравнение с 2020 година броят им е нараснал с  2 123 души. Естественият прираст на населението в Пловдив и областта е отрицателен, в резултат на което населението на областта непрекъснато намалява. През миналата година естественият прираст е минус 7 480 души.

Равнището на общата смъртност в област Пловдив е по-ниско с 1.1 от средното за страната. И през миналата година миграционния поток от селата към града е по- голям, отколкото към по- малките населени места. Близо 13 хиляди души са се преселили в Пловдив през миналата година. Областите с най-големи миграционни потоци са  Пловдив и София  – 9.1%, следват Пазарджик и Смолян – по 5.2%, Хасково – 4.5% и Стара Загора – 4.4%.

Източник: Радио Пловдив

Подобни статии

Top