Разкопават центъра на Асеновград заради водния цикъл

Близо 600 метра канална мрежа и малко над 400 метра водопроводни тръби ще бъдат подменени в централната част на Асеновград.

Изкопните работи се налагат извънредно по проекта за воден цикъл в града. Експертна оценка в процеса на работа е установила, че ВиК мрежата е силно амортизирана, а тръбите са износени в по-голямата си част,  заради което няма нормална проводимост на водата.

 Това каза Таня Джурелова, ръководител на проекта по време на пресконференция по повод напредналия етап на реализацията на дейностите по рехабилитация на водоснабдителната и канализационната мрежа с изграждане на Пречиствателна станция за отпадни води.

Ремонтите  започват веднага след края на майските културни празници и ще продължат около месец. Изкопните работи ще обхват центъра на града и част от улица „Изложение”.

В момента експерти изготвят количествено-стойностна сметка за размера на средствата, необходими за извънредния разход. От екипа на проекта обаче са категорични, че това няма да натовари общинския бюджет, тъй като парите ще се осигурят от перото за непредвидени разходи по проекта.

Година след началото на „Проект за рехабилитация на водоснабдителната и канализационната мрежа с изграждане на Пречиствателна станция за отпадни води за гр. Асеновград” около 90 % от строително-ремонтите дейности са завършени.

Положени са над 21 километра канализация и близо 8 километра водопроводна мрежа. Улиците са покрити с 99 000 квадратни метра асфалтова настилка и са изгредени около 2 000 квадратни метра тротоари.

На финал е строителството и на пречиствателната станция, а оборудването вече е монтирано наполовина.

„До есента всички строителни дейности по водния цикъл в града ще бъдат завършени, а до края на годината ще заработи и пречиствателната станция,” увери Таня Джурелова.

Проектът за воден цикъл в Асеновград започна през октомври 2016-та година. Инвестицията е за над 106 милиона лева, като безвъзмездната финансова помощ по ОП „Околна среда” възлиза на 80 милиона лева.

Заради мащабния екологичен проект пък се наложи Общината да изтегли и заем от 13 милиона и 600 хиляди лева.

С окончателното изпълнение на проекта ще бъдат трайно решени комплексни проблеми по градската екология, повишаване санитарно-битовия стандарт на живот на асеновградчани и качествено намаляване здравния риск за хората.

 

Подобни статии

Top