Разкриха още една антична улица до Централна поща (СНИМКИ)

Улицата е с посока север-юг

Още една антична улица беше разкрита от екип под ръководството на археолога Мая Мартинова на Южните пропилеи, които се намират от южната страна на Централна поща, видя репортер на DCNEWS. Там археолозите провеждат проучвания в рамките на програмата за реконструкцията на пл. „Централен“.

Улицата е кардо – с посока север-юг. На практика точно в този участък е имало кръстовище и тази улица извежда извън крепостните стени. Тя е застлана със сиенитни плочи, които са използвани за настилка на повечето антични улици под тепетата, тъй като са най-здравият камък, обясни Мартинова. Улицата обаче едва ли ще бъде разкрита изцяло, не се предвижда да бъде проучена в южна посока.

Тя припомни, че южният вход на Агората или Форума и Южните пропилеи са разкрити още през 80-те години на ХХ-ти век. Сега обаче екипът й е почистил една от античните улици, която пък доскоро е била засипана с пръст, за да се запази от следите на времето.

В момента археолозите правят частично допълнително проучване на Южните пропилеи, тъй като общината предвижда да изгради там подпорни стени за поставяне на новата настилка на централния площад.

1 2 3

Подобни статии

Top