Разкриха подробности за задържаните у нас за връзка с атаката в Истанбул (СНИМКИ/ВИДЕО) - DC news

Разкриха подробности за задържаните у нас за връзка с атаката в Истанбул (СНИМКИ/ВИДЕО)

Акцията е проведена при пълна секретност.

Петима от заподозрените за смъртоносната атака в Истанбул са арестувани в България, съобщи NOVA. Задържани са трима души с молдовско гражданство и един мъж от арабски произход. Сред арестуваните е и дясната ръка на издирван от Интерпол за тероризъм.

Акцията е проведена при пълна секретност.

Петимата са привлечени като обвиняеми за подпомагане на евентуалния извършител на атентата в Истанбул. Осъществявали са логистична и комуникационна помощ след деянието. Издирваният от Интерпол за тероризъм и дясната му ръка са имали намерението да осъществят нови атентати, както в Турция, така и в страна от ЕС.

Софийският градски съд (СГС) решава дали да остави в ареста четирима от общо петимата задържани.

Припомняме, че при атентата в Истанбул загинаха 6 души, а над 80 бяха ранени. Само за четирима от задържаните прокуратурата иска постоянен арест, тъй като за петия обвинен – жена със здравословни проблеми, разследващите са преценили, че няма да бъде в ареста.

Четиримата, за които решава съдът, са сириецът Амран Абдулрами, Петър Топал, който е с двойно гражданство – българско и молдовско, както и гражданите на Молдова Иван Калак и Леонид Аксакал. Освен за подпомагане на терористична дейност, те са обвинени и за „каналджийство“, трафик на хора и контрабанда, коментира по-рано днес прокурорът от Софийската градска прокуратура Ангел Кънев.

Съдебното заседание тече при закрити врата,

заради справки от няколко служби, в които има класифицирана информация. Кънев обясни, че в папките има данни от различни информационни системи-на ДАНС, МВР, както и от чужди служби.

„Възложили сме в конкретен момент отделни действия на българското контраразузнаване, които са извършени по правилния начин, в подходящия момент и със законни методи. В конкретен момент техни тактически действия на терен бяха извършени с участието на Специализирания отряд за борба с тероризма, като колегите перфектно изпълниха поставените им задачи„, заяви прокурор Ангел Кънев.

„Единствено петият обвиняем, който е жена със сериозни здравословни проблеми, която търпи други принудителни административни мерки по Закона за чужденците, ще бъде определена по-лека мярка за неотклонение. За нея няма да се иска задържане под стража“, уточни Кънев.

От прокуратурата обясниха още, че всички задържани са чужди граждани, като единият от тях има двойно гражданство, едното от които е българско. По последна информация обвинените са влезли на територията на страната ни незаконно.

Прокурор Ангел Кънев допълни, че предстоят още редица действия по разследването, като са отправени молби за правна помощ до няколко държави. Продължава издирването и на един човек, за когото в Турция има издадена заповед за арест.

Източник: DarikNews.bg
Снимки: БТА

Подобни статии

Top