Разкриват приемни на прокурори в малките населени места в Пловдивско

Спад в престъпността през 2020 г. отчете апелативният прокурор Тодор Деянов

Спад в престъпността през миналата година и добри резултати на прокуратурите в Апелативна зона Пловдив отчете апелативният прокурор на Пловдив Тодор Деянов на пресконференция днес.

Той съобщи, че през миналата година в Апелативна зона Пловдив са разкрити 9383 престъпления. На съд са предадени 7763 лица по 7147 внесени прокурорски акта. Осъдените и санкционирани с влязъл в сила съдебен акт са 7150. По думите му образуваните досъдебни производства, включително новообразувани и внесените актове в съда са по-малко, което само по себе си говори много.

Намаляла е конвенционалната, битова престъпност.  През 2020 г. са проведени общо 1034 спецоперации, в повечето населени места. 1111 лица са привлечени в качеството си на обвиняеми, като най-много са за кражби – 928.

„На територията на Пловдивска област няма регистрирани телефонни измами за миналата година“, похвали се още апелативният прокурор.

Разкрити са грабежите над възрастни хора, някои от извършителите са и осъдени

Той припомни за станалите грабежи над възрастни хора в района на Апелативната прокуратура, които бяха разкрити. Това са грабежите в пловдивските села Белозем, Трилистник, и в гр. Раковски, а също в старозагорските села Енина и Дъбово, както и в гр. Белово, Пазарджишко. Повечето от извършителите са предадени на съд, а тези в село Енина и село Дъбово, вече са в затвора. „Същата е съдбата и на извършители на серия посегателства в с. Черногорово, Пазарджишко, а по другите случаи продължават съдебните дела“, посочи Деянов.

По думите му предстои среща с кметовете на общини на територията на Област Пловдив, на която да се обсъдят проблемите с битовата престъпност в малките населени места и какви мерки да се предприемат в тази посока. „Според мен трябва да има засилено полицейско присъствие, доколкото е възможно и повсеместно изграждане и поддържане на видеонаблюдение. Полицията и общините биха могли да осигурят необходимите средства“, подчерта апелативният прокурор.

На срещата ще бъде обсъдено също откриването на приемни на Районна прокуратура – Пловдив за граждани в малките населени места и кметства, където няма териториални отделения на прокуратурата, като такива ще се разкрият и в цялата апелативна зона. „По определен график, веднъж месечно, прокурори ще се срещат с граждани и ще ги изслушват на място, както и да набелязват мерки за решаването на проблемите им“, добави Деянов.

Апелативният прокурор съобщи още, че през миналата година са проведени 1573 специализирани операции срещу дрогата в районите на учебните заведения в Пловдивска област. На съд са предадени 1054 лица. Открити са и големи лаборатории за отглеждане на канабис в Пазарджишко, а тези дни и в Старозагорско.

Корупционни престъпления

През 2020 г. от прокурорите са приключени 235 дела за корупционни престъпления, като са предотвратени щети за милиони левове. Щети са предотвратени и от невнесени акцизи при разкриване на нелегални фабрики за производство на цигари в Пловдивско – в Цалапица, Калековец и Желязно.

„Прокурорите в Апелативния район са работили активно съвместно с КПКОНПИ. Изготвени са 783 уведомления“, каза още апелативният прокурор.

В апелативната зона на специален надзор са взети 981 досъдебни производства. Най-голям е броят на наблюдаваните дела по делата за неспазени карантинни мерки – 844 дела. Имаше случаи в Пловдив, при които за нарушаване на карантинни мерки съдът определи и ефективна присъда спрямо подсъдимия. Не са малко и случаите на доста солени глоби.

Top