Разкриват тайните на кирилицата през 2019-та в Пловдив

Прогнозите са през 2019 г. Пловдив да бъде посетен от повече от 2 млн. души

Самодейни състави, неформални организации, институции, артисти и творци от града участват в създаването на повече от 50 % от съдържанието на програмата на Пловдив – Европейска столица на културата за 2019 година.

В деня на отворените врати, който се провежда всеки вторник в офиса на фондацията на ул.“Райко Даскалов“ 2, всички заинтересувани могат да се запознаят с подробности, свързани с проектите, също и да получат повече информация за работата на екипа и събитията, които предстои да се случат до края на годината.

Сред основните акценти, по които фондация “Пловдив 2019” работи, е и проект, посветен на кирилицата, като уникален български принос в европейското многообразие. Проектът е насочен най-вече към популяризирането на българския шрифт и възможностите за неговото широко приложение.

Специална възможност за участие на утвърдените културни организации в Пловдив, граждани и аматьорски състави е създадена при организирането на кулминациите на програмата по време на откриващите и закриващите събития. Обичайно публиката и участниците на тези толкова важни моменти наброява приблизително 50 000 човека.

За откриването на Европейска столица на културата в началото на 2019 г. в Пловдив се очакват представители на повече от 100 международни медии. Градът ще бъде специално посетен от близо 1000 официални гости, представители на основните европейски институции и на градовете партньори.

Прогнозите са през 2019 г. градът да бъде посетен от повече от 2 млн. души, дошли специално за културната програма.

До края на лятото фондация „Пловдив 2019“ ще обяви покана за проекти с читалищата от града и региона, които са със специален фокус в програмата на Европейска столица на културата, както и четвърта поред покана за културни събития насочени към „Капана – квартал на творческите индустрии“.

 

Подобни статии

Top