Разлики между католическия и православния Великден

Великден е най-старият християнски празник

От средата на втори век християните по цял свят честват разпъването и възкресението на Исус Христос, но по доста различен начин.

Обикновено католическият Великден се празнува по-рано от православния.

Основната причина за това е, че православната църква определя датата за Великден според Юлианския календар, а католическата църква – според Григорианския.

И при двете църкви периодът, в който може да се чества Великден, е 5-седмичен, но за католическата църква този период започва по-рано.

Има и още една причина за различните дати на Великден.

Това е обстоятелството, че на Запад празнуват Великден дори ако неделята след пълнолунието на пролетното равноденствие съвпадне с еврейската Пасха, докато в този случай на Изток определят за дата на празника следващия неделен ден.

За католиците празникът е по-близо. Те отпразнуваха Цветница в неделя на 25 март и вече са в Страстната седмица. Тази година католическият свят празнува Великден на 1 април, а православните християни ще направят това следващата неделя на 8 април.

Освен че Западът и Изтокът честват по различно време Великден, има различия и в обичаите и начина на отбелязване на празника.

Боядисани яйца, козунак, това са символите на светлия празник. Но както с всеки друг обичай, всяка страна отбелязва деня по свой начин. В някои страни ритуалите са чисто религиозни и следват притчата за Възкресението на Христос. На други места традициите излизат извън религиозния ритуал и носят спецификата на мястото, където се празнува.

Символ на Великден при католиците например е заекът, докато при източноправославните християни е червеното яйце, пеше vesti.bg.

На Запад е популярно децата да се надпреварват, като търкалят боядисани яйца по наклонена ливада.

В източноправославния свят на празника децата се борят с яйца за победа и здраве през цялата година, а за „биячът“ са отредени много щастие, благополучие и крепко здраве.

Яйцата се използват като специално великденско поздравление. Хората си разменят яйца и се поздравяват с фразата „Христос воскресе“.

Подобни статии

Top