Разноцветни балони в небето над Пловдив ще полетят в знак на съпричастност към хората с редки болести

„Ние сме 300 милиона” е мотото под което тази година ще бъде отбелязан  Международния  ден на хората с редки болести

Национален алианс на хора с редки болести и Асоциация НАЕ ще отбележат Международния ден на хората с редки болести. В Митрополитския храм „Света Марина” от 10.00 часа ще бъде  отслужен молебен в подкрепа на  хората, засегнати с редки диагнози.

„Ние сме 300 милиона” е мотото под което тази година ще бъде отбелязан  Международния  ден на хората с редки болести.

За Световен ден на редките болести всяка година се определя последният ден от месец февруари. Главната цел на инициативата е да се повиши осведомеността сред широката публика относно редките болести и тяхното влияние върху пациентите и техните семейства. Кампанията е създадена от EURORDIS и нейния Съвет на националните сдружения през 2008г. и постепенно се превръща в световен феномен. Всяка година стотици градове вземат участие в тази мащабна  инициатива.   Национален алианс на хората с редки болести организира серия от събития в цялата страна.

Събитието се  подкрепя от Негово Високопреосвещенство митрополит Николай, Община Пловдив, Професионална гимназия по хранителни технологии и техника, представители на пациентски организации, членове на техните семейства.

След молебена, в знак на солидарност към милионите болни по света, присъстващите  ще  се включат   в масовото вдигане на ръце, което  се осъществява  по едно и също време в цяла Европа, а в небето  ще  бъдат   пуснати разноцветни балони, символизиращи хилядите видове редки болести.

Катедрата по Микробиология и имунология на МУ-Пловдив и лабораторията по клинична имунология на УМБАЛ “Св. Георги”-гр. Пловдив, ще се включи е събитията като през целия месец ще провежда информационна кампания сред студентите.

Top