Разпети петък е! Най-тъжният ден от Страстната седмица

За първи път няма да се минава под Плащаницата

Разпети или Велики петък е най-тежкият и страшен ден от седмицата преди Великден. В него си спомняме за бичуването, поруганието, разпъването и страшната смърт на Спасителя.

В този ден Светата Църква припомня как разбойникът от кръста изповядвал, че Христос е небесен Цар, както и молбата му Господ да не го забравя в царството Си. На тези събития са посветени и богослужебните песнопения.

Сутринта на Велики петък се четат и пеят Великите (или Царски) часове (първи, трети, шести, девети). Наричат се Велики както заради продължителността, така и заради важните събития, които ни припомнят, а Царски, защото през византийската епоха на тях са присъствали и царете.

Часовете се пеят и четат в петък сутринта. Те съдържат псалми, тропари, пророчества, апостолски четива, евангелия и молитви.

След деветия час се продължава с последованието на вечернята.

Вечерта на Велики петък се отслужва утренята за Велика събота, а след песните на канона символично се снема от Кръста Разпнатият, обвива се в плат и се полага в светата кувуклия, символизираща гроба.

За първи път тази година обаче, поклонението пред светата Плащаница от вярващите ще става без тя да се целува, без да се докосва, без да се минава под нея. В свое окръжно разпореждане Св. Синод нареди  да не се раздават цветя и здравец, а с благоговейно прекръстване и поясен поклон да се извърши поклонението пред светата Плащаница.

Всички присъстващи в храма трябва да бъдат с маски, като задължително трябва да е спазено необходимото разстояние един от друг.

 

Подобни статии

Top