Разпети петък е! Най-тъжният ден от Страстната седмица

Празникът ще премине при стриктно спазване на мерките

Разпети или Велики петък е най-тежкият и страшен ден от седмицата преди Великден. В него си спомняме за бичуването, поруганието, разпъването и страшната смърт на Спасителя.

В този ден Светата Църква припомня как разбойникът от кръста изповядвал, че Христос е небесен Цар, както и молбата му Господ да не го забравя в царството Си. На тези събития са посветени и богослужебните песнопения.

Сутринта на Велики петък се четат и пеят Великите (или Царски) часове (първи, трети, шести, девети). Наричат се Велики както заради продължителността, така и заради важните събития, които ни припомнят, а Царски, защото през византийската епоха на тях са присъствали и царете.

Часовете се пеят и четат в петък сутринта. Те съдържат псалми, тропари, пророчества, апостолски четива, евангелия и молитви.

След деветия час се продължава с последованието на вечернята.

Вечерта на Велики петък се отслужва утренята за Велика събота, а след песните на канона символично се снема от Кръста Разпнатият, обвива се в плат и се полага в светата кувуклия, символизираща гроба.

Всички присъстващи в храма трябва да бъдат с маски, като задължително трябва да е спазено необходимото разстояние един от друг. От пловдивската Митрополия съобщиха, че след изнасянето на св. Плащаница и поставянето й в средата на храма за поклонение, тя трябва да бъде покрита с найлоново покривало (или PVC прозрачно покривало), като след всеки богомолец да се почиства с дезинфектант, при стриктно изпълнение на т. 7 и 8 от синодалното окръжно и строго съблюдаване на регламентираното разстояние между вярващите.

Продажбата и паленето на църковните свещи да се осъществява пред храмовете през всички празнични дни.

Подобни статии

Top