Разпитват 13 пловдивски фенове за расисткия скандал

Шестима души вече са задържани заради нацистки и обидни жестове

по време на футболната среща България – Англия в София в понеделник, съобщи „Стандарт“. Продължава издирването на още трима съпричастни към скандала футболни фенове, които са записани от камерите на Националния стадион „Васил Левски“. Директорът на СДВР старши комисар Георги Хаджиев обясни и повода за задържане:

„Използване на нецензурни думи, ругатни, използване на нацистки символи. В тази връзка в Столична дирекция на вътрешните работи незабавно започна действие по установяването на лицата от феновете на отбора-домакин. На Националния стадион има изградено много добро видеонаблюдение. В момента са установени 15 лица. Спрямо 9 лица към момента са събрани данни за участието им тази противообществена проява. В Първо районно има задържани 6 лица. Други трима се издирват“.

На близките на двама от издирваните вече са връчени призовки и се очаква извършителите да се явявт в районното за разпит. Други не са открити на адресите, на които живеят.

Според „24 часа“ пък, един е обвинен за хулиганство,  а 8 са осъдени по Закона за спортното хулиганство.

Призовки за разпити са връчени и на 13 пловдивски фенове

Призовки са получили и 13 пловдивски фенове, които са били сред скандалните агитки. Това обяви директорът на Областната дирекция на МВР – Пловдив комисар Йордан Рогачев. Той не  уточни от кои агитки са разпознатите, както и дали в биографията им има и предишни хулигански прояви. Проверка на софийската прокуратура ще установява  какви са били действията им на трибуните и дали ще бъдат привлечени към отговорност.

Полицията продължава да издирва всички участници в скандала.

Старши комисар Георги Хаджиев заяви още:

„Материалите ще бъдат докладвани в Софийска районна прокуратура, евентуално за данни за престъпление. По отношение на всички останали установени до момента лица продължаваме работата. Всички нарушители на обществения ред, които си позволят такова поведение, ще бъдат призовани, някои от тях задържани, и спрямо тях ще бъде взето отношение“.

Според БНР има хора и от провинцията, от съседни на София градове, които ще бъдат издирени и закарани в полицейските управления.

Междувременно Специализираната прокуратура излезе с изявление за съвместното си разследване с ГДБОП в Българския футболен съюз.

„Във връзка с високия обществен и медиен интерес към извършените на 15 октомври 2019 г. действия по разследването на Специализираната прокуратура и ГДБОП в БФС, на този етап предоставявето на информация за продължаващите с висока интензивност действия не е в интерес на разследването на Специализираната прокуратура.

Данни за резултатите ще бъдат предоставени в максимално голям обем при първа възможност по преценка на наблюдаващия прокурор“, посочват от пресслужбата на спецпрокуратурата.

Припомняме, че вчера, малко след 17 ч., екип на ГДБОП нахлу в база „Бояна“ за спешна проверка, свързана с назначената по-рано ревизия на БФС лично от премиера Бойко Борисов. Операцията започна само час и половина след оставката на досегашният шеф на футболния съюз Борислав Михайлов.

Снимка: Lap.bg

Подобни статии

Top