Разполагат първия pop-up парк за България в Пловдив

В периода 30 май – 3 юни пред Централна поща в Пловдив ще бъде разположен първият в България Pop-up парк.

Новото временно зелено пространство ще включва изкуствена трева, цветя, маса, пейки и барбарони, чадъри, маса за тенис, батут, различни игри и възможности за физическа активност и забава, кът за снимки и ще бъде на мястото в продължение на шест дни.

Паркът ще бъде с размери от 50 квадратни метра и ще разгърне потенциала за изграждане на ново гражданско пространство в сърцето на града.

Pop-up паркът ще донесе допълнително зеленина в центъра на града и освен, че ще бъде място, подходящо за отдих, той ще предложи и различни възможности за забавление  за малки и големи.  Pop-up паркът ще включва в себе си календар, пълен с безплатни събития за всички пловдивчани и гости на града.

Всяка вечер от 18 часа върху парка ще бъдат провеждани различни демонстрации на тренировки, като част от Седмицата на физическата активност и спорта MOVEWeek,която се провежда от 28-ми май до 3 юни.

Какво представлява всъщност идеята? 

Pop up или така наречените „изкачащи“ паркове, обикновено се създават за възстановяване на зона за автомобили, в такава за пешеходци. Идеята се заражда в Сан Франциско през 2005 година, където eдно паркинг място сменя своето предназначение и се превръща в градско паркче.

Това се случва с цел хората да преосмислят начина, по който се използват улиците и да се предизвика дискусия за промени в градската инфраструктура.

Обикновено изкочилите паркове са изградени над съществуващата настилка и са снабдени с пейки, мебели и други аксесоари, като повечето предлагат  места за сядане, градини, паркинг за велосипеди, уреди за физическа активност, игри. Често са малки по размер, достъпни, гъвкави и временни или мобилни.

Подобни иновативни краткосрочни проекти могат да имат реално въздействие върху хората на града, като им помогне да оценят качествената градска среда, както и да повдигне въпроса за това как трябва да се проектира, изгражда и подобрява градската среда с мисъл за хората.

Подвижният парк се осъществява от сдружение BG Бъди активен и цели да покаже, че градските пространства могат да се преосмислят като места за хората и да докаже че да си активен не е въпрос само на пари.

 

Подобни статии

Top