Разрешиха строителството на PlantaSYST

Близо час дебати за проекта PlantaSYST в местния парламент

Център по растителна системна биология и биотехнология  PlantaSYST ще бъде изграден в пловдивския район „Тракия“, след като Общинският съвет одобри предложението да бъде учредено безвъзмездно и безсрочно право на строеж на терен от 23 дка в близост до училище „Димитър Матевски“.

Предложението бе гласувано единодушно от общинските съветници.

Старейшините гласуват право на строеж за най-високо бюджетния проект в Пловдив (ВИДЕО)

Проектът е подкрепен от всички пловдивски университети и за него ще бъдат отпуснати 15 млн. евро от Европейския съюз. Инфраструктурната част ще бъде финансирана от управляващия орган в България.

Според Слави Георгиев от Патриотичен фронт първо трябвало да се внесе писмо за намерения в общината и едва след това да се кандидатства с проекта. Така общината на практика се поставяла пред свършен факт.

Този проект ще е от полза и за Пловдив, и за научния екип. Затова е добре общината да стане член на Управителния съвет, застанало зад проекта и едва след това той да бъде гласуван, посочи лидерът на групата социалисти в местния парламент Николай Радев. И допълни: „Ние със сигурност ще подкрепим този проект!“

Част от опозицията пък изказа опасения,

че след 7 години, когато приключи финансирането от Европа, центърът ще трябва да се самоиздържа и това едва ли ще е възможно. Тогава било възможно да се стигне до продажба на сградите.

Затова съветниците поискали да се учреди срочно право на строеж, защото „ако проектът изчерпи 15-те млн. евро, ще започнат да  продават сгради и ще станат милионери“.

1 2

Подобни статии

Top