Разрешиха строителството на PlantaSYST

Според шефката на дирекция „Общинска собственост“ Мирослава Сукарева, ако се учреди срочно право на строеж, проектът няма да може да се възползва от европейско финансиране.

Проектът се финансира директно от Брюксел с 15 млн. евро

Кметът Иван Тотев съобщи, че проектът за Център за върхови технологии директно се финансира от Брюксел. „Ние за пръв път сме водеща страна.  Няма съмнение, че трябва да го подкрепим“, категоричен беше той. И посочи, че на следващата сесия ще внесе предложение общината да получава 10 на сто от дивидентите на този център.

„Това е най-високо бюджетният проект в Пловдив“, подчерта още веднъж градоначалникът.

Представителят на центъра по растителна биология доц. Цанко Генчев обясни в залата, че са получили финансирането от Брюксел не само заради проекта, но и  заради представения дългосрочен бизнес план. „Този план засяга най-вече финансирането на центъра по време на проекта и след това. Предвиждаме средства от проектна дейност, с които центърът ще се издържа“, поясни доц. Генчев.

По думите му източник на финансиране ще бъдат също контактите с международни фирми, с които центърът поддържа връзка. Средства се очаква да дойдат и от патентна дейност. Според учения научната структура ще бъде устойчива и след прекратяване на финансирането от ЕС.

1 2

Подобни статии

Top