Разширяват приюта за кучета в Пловдив, 500 се разхождат по улиците (СНИМКИ)

Близо 130 кучета

се осиновяват всяка година в Зооветеринарния комплекс в Пловдив, съобщи днес директорът на приюта Георги Божев.

„Каквито и грижи да полагаме в приюта, нищо не може да се сравни с домашната“, каза Божев. По думите му екипа в Зооветеринарния комплекс се старае да организира колкото се може, повече кампании, за да се популяризира дейността и повече хора да се радват на домашни любимци, взети от приюта.

Таксата за осиновяване е символична и включва разходите по издаването на паспорт на животното. Собственикът на осиновен домашен любимец от приюта е освободен от такса „Куче“, припомни Божев.

Приютът за бездомни кучета предстои да бъде разширен с 5 декара съседен имот и ще може да побира до 250 животни.

„По улиците на Пловдив в момента има около 500 кучета, които не могат да бъдат прибрани в приюта, тъй като такъв е законът“, информира Георги Божев. Той уточни, че в кучкарника се отглеждат само животни, намерени в дворове на училища, детски градини, автогари и гробища. Всички останали се хващат, кастрират се, обезпаразитяват се и се връщат на мястото, където са хванати.

Деца, облечени в тениски с надпис „4 октомври Световен ден за защита на животните“,  направиха днес специални дървени скари за всяко куче в приюта, за да не мръзнат четириногите през зимата.

Приютът е изцяло на издръжка на Общината, а годишният му бюджет е в размер на 350 000 лева. Грижите за едно куче, настанено там, са около 6 лева на ден.

82 хил.лв. струват на общината арестуваните питбули

Кметът на Пловдив Иван Тотев

днес посети приюта, за да се запознае с нововъведенията. По време на визитата градоначалникът получи папка с предложение от неправителствена организация за по-добри проекти за кучешките площадки в града. Най-хубавите площадки за кучета са в район „Тракия“ и ще е добре и останалите квартали да вземат пример, смятат членовете на организацията.

„Да имаш домашен любимец е удоволствие, но и голяма отговорност“, каза кметът. Той сподели, че отглежда котки и че не би си взел куче, защото няма възможност да се грижи достатъчно за него.

 

 

 

Подобни статии

Top