Разследване: Как кметът на Стамболийски се е сдобил с 5 апартамента на Слънчев бряг?

Имотите са придобити по време на мандата на Мараджиев

Кметът на община Стамболийски Георги Мараджиев, който е и  лидер на ГЕРБ в Област Пловдив се е сдобил с 5 апартамента на морето по време на първия си мандат. Това показа разследване на bTV по сигнал от жители на Стамболийски.

Имотите са в луксозния курорт в „Слънчев бряг“, като три от тях са купени на името на съпругата му, един е на сина му и един – на малолетна внучка. Освен многото си имоти градоначалникът е декларирал 2,5 млн. лв. лични приходи само за година.

Мараджиев е кмет за втори мандат.

Бивш бизнесмен е, притежавал предприятията за  полиетиленови чували, различни видове фолио и пластмасови изделия в Цалапица край Стамболийски. Заема кметския пост през 2015 г. година и прехвърля собствеността и управлението на сина си, като оставя неплатен кредит и овърдрафт на стойност 3,3 млн. лв., разказва критично настроеният към Мараджиев Илия Иванов от Стамболийски – бизнесмен в областта на туризма. И задава логичния въпрос – откъде са парите за пет апартамента в „Слънчев бряг“, придобити от кметското семейство след заемането на поста?

„Той във встъпителната си декларация показва 3,3 млн. лв. задължения, около 600 000 лв. пари по сметка, с други думи той има 2,2 млн. лв. задължения грубо. Проблемът не е откъде са парите на Георги Мараджиев, а от къде са парите на кмета Георги Мараджиев, защото просто такива цени не съществуват, на които са придобити имотите му“, твърди Илия Иванов.

Два от апартаментите са купени през 2017 г., един през 2018 г. и два през 2019 г. Всичките са в престижен комплекс на „Слънчев бряг“ с площ малко над 50 квадрата на различни цени. Но данни на имотния регистър – между 58 000 лв. и 131 000 лв. Други 4 сходни апартамента в същия комплекс на „Слънчев бряг“ пък са придобити от Мараджиеви преди кметския мандат.

„В община Несебър данъчните оценки са между 900 и 1000 лв. на квадратен метър. Имотите придобити от кмета Мараджиев са декларирани по данъчна оценка, а някои и под нея. Реално данъчната оценка на това, което той е продал е някъде между 60 и 70 000 лв., това също е много странно“, смята бизнесменът Иванов.

Потърсен за отговор кметът Мараджиев първоначално не е открит.

Впоследствие се извинил, че е болен, а негов служител за връзки с обществеността обяснил, че кметът отказва да коментира. Посъветвал да се направи справка в имотните му декларации, където ставало ясно, че има достатъчно пари за покупките.

1 2

Подобни статии

Top