Разследването за купуване на гласове в „Столипиново“ под наблюдението на двама прокурори

Разпитани пред съдия са седем души

Двама прокурори от Районна прокуратура – Пловдив наблюдават досъдебното производство за организирано купуване на гласове в „Столипиново“, съобщиха от пресцентъра на Апелативната прокуратура в Пловдив. Оттам уточниха, че под надзора на РП – Пловдив се води наказателното производство за престъпление по чл. 167, ал.3 от НК (организиране предлагането или даването на облаги с цел конкретно лице да бъде склонено да упражни правото си на глас в полза на определен кандидат, партия или коалиция).

Досъдебното производство е било започнато още на 02.07.2021 г. със съставяне на протокола за първото действие по разследването – претърсване и изземване в офис на фирма за дограма в кв. „Столипиново“ в гр. Пловдив, извършено от служители на ОДМВР – Пловдив. При проведеното следствено действие са били иззети множество вещи. По делото са разпитани в качеството на свидетели 7 лица, четири от тях – пред съдия.

Разследват търговия с гласове в Столипиново

За предприетите действия Районна прокуратура – Пловдив е била уведомена на 05 юли 2021 г. Отчитайки големия обем предстоящи действия по разследването, на принципа на случайния избор е бил определен екип от двама наблюдаващи прокурори. При извършен анализ на постъпилите материали е констатирано, че наказателното производство е започнато като бързо, без да са налице законовите предпоставки за това – лицето да е било заловено при или непосредствено след извършване на престъплението, лицето да е посочено от свидетел – очевидец като извършител на деянието и пр.

По 12 сигнала за нарушения на изборния процес работи пловдивската полиция

Купувани са гласове за три партии за изборите на 4 април

Анализът на събраните до момента доказателства сочи, че се касае за нарушения на изборния процес на проведените на 04.04.2021 г. избори за народни представители. Част от разпитаните по делото свидетели твърдят, че на предходните парламентарни избори е била създадена организация за купуване на гласове в кв. „Столипиново“, гр. Пловдив, в полза на три политически партии. Тези твърдения следва да бъдат проверени с допълнителни следствени действия – разпити на свидетели, кореспонденция с РИК, изготвяне на почеркова и техническа експертизи и др.

Пловдивски прокурори: Заставаме зад действията на колегите от Районна прокуратура – Пловдив

Наблюдаващите прокурори са възложили извършването на голям брой действия по разследването – да бъдат установени вписаните в иззетите в хода на разследването, тефтери и тетрадка лица – около 2000 човека, и кои от тях в показанията си могат да посочат нарушения на политическите права на гражданите. До момента са снети извънпроцесуални обяснения на част от лицата, в които те отричат да са им били предлагани или давани пари за гласуване за определена партия.

Активните действия по разследването продължават.

Подобни статии

Top