Разследването за смъртта на ст. лейт. Тодор Манчев е взето на специален надзор от ВКП и ВАП - DC news

Разследването за смъртта на ст. лейт. Тодор Манчев е взето на специален надзор от ВКП и ВАП

Трагичният случай налагал своевременно изясняване на множество обстоятелства

По повод появилите се публикации в медиите относно смъртта на младия офицер от Военна полиция-Пловдив ст. лейт. Тодор Манчев, Военно-окръжна прокуратура-Сливен наблюдава досъдебно производство във връзка със случая.

Делото е взето на специален надзор от Върховна касационна прокуратура и Военно-апелативна прокуратура.

По досъдебното производство се извършват всички необходими действия по разследването – назначени са експертизи, разпитват се свидетели и се събират относимите писмени доказателства.

Припомняме, че ст. лейт. Манчев бе открит мъртъв, с огнестрелна рана в гърдите в спално помещение в района на полигон „Ново село“. Пристигналият медицински екип от МБАЛ – Котел е констатирал смъртта му. Уведомен е дежурен военен прокурор при Военно-окръжна прокуратура – Сливен, и са предприети неотложни действия по разследването от военен следовател, като е образувано досъдебно производство, което се провежда под ръководството и надзора на военен прокурор.

Военен полицай, докладвал за нахлуването на американците в цех в Чешнигирово, намерен мъртъв

Тогава от военното министерство съобщиха, че ст. лейт. Тодор Манчев е бил участник в учението, при което американски военни нахлуха в цех в Чешнегирово на 11 май. От ведомството допълниха, че след проведена служебна проверка на Регионална служба „Военна полиция“ в Пловдив, двама служители, между които и старши лейтенант Тодор Манчев, са били санкционирани със забележка от директора на регионалната служба. Извършена е и последваща проверка по инцидента от Инспектората на Министерството на отбраната.

Министърът на отбраната Георги Панайотов не е санкционирал старши лейтенант Тодор Манчев от Служба „Военна полиция“ заради случая в Чешнегирово, тъй като е преценил, че няма извършени от него нарушения.

Със заповеди на министъра на отбраната от 15.07.2021 г. са освободени от военна служба директорът на РСВП – Пловдив полк. Венцислав Радков и началникът на сектор в Отдел „Контрол и охрана“ майор Георги Мерджанов.

Междувременно стана ясно, че депутатът от ПП АБВ Владимир Маринов ще внесе питане в парламента до служебния военен министър с искане за искане за пълна информация за участието на самоубилия се офицер в американското учение при Чешнегирово.

Депутатът Владимир Маринов пита военния министър за самоубилия се военен полицай

Снимка: Фейсбук/Боян Дуранкев

Подобни статии

Top