Разследват кой е варил ракия в селскостопанската гимназия в Пазарджик

232 литра ракия са намерени в училището

Миналия петък се оказва черен в 123-годишната история на Професионалната гимназия по селско стопанство. След акция на Икономическа полиция са иззети над 200 литра незаконен алкохол.

Районната прокуратура в Пазарджик наблюдава досъдебно производство, което се води за държане на акцизни стоки без бандерол.

В помещение, намиращо се в учебно заведение на територията на Пазарджик и в лек автомобил, паркиран пред това помещение, е установено наличие на пластмасови туби, съдържащи течност с мирис на алкохол. Общо 232 литра.

В двора на учебното заведение е описан и казан. Направен е и следствен оглед. Претърсван е и адрес в село Црънча, където са намерени още 120 литра в пластмасови туби.

Въпросният адрес е домът на директора инж. Георги Гатев. Въпреки това от екипа на училището са категорични – няма какво да крият. Училището има учебна изба за вино, където има абсолютно всички технологии, нужни за производството.

Преподавателите също не крият, че от мястото излизат тонове алкохол, но всичко се заприходява.

„Това са т.нар. ферментатори. Не са казани. Това са съдове, в които нашето вино ферментира. Вместимостта на съдовете е някъде около тон, тон и сто грозде, но количеството вино, което изкарваме е около 500-600 литра на година„, обясни Стоян Костадинов.

След като ферментира, виното се бутилира от учениците и преподавателите им.

На територията на училището има и казан за високоспиртни напитки.

Въпреки иззетия алкохол и досъдебното производство, обвиняеми след акицята засега няма.

Според директора на училището Георги Гатев той не е знаел за тези 200 литра алкохол. Нито знае как са попаднали в сградата.

От дома му са иззети над 100 литра алкохол. Гатев обясни, че те са варени от баща му за внуците, както и един от синовете му, който също бил завършил гимназията.

Относно съоръженията в училището Гатев коментира, че те са заведени в счетоводството и са напълно законни, тъй като се ползват в учебния процес.

Източник и снимки: bTV

Подобни статии

Top