Разследват промишлен шпионаж в "Арсенал", арестуваха руснак и двама литовци - DC news

Разследват промишлен шпионаж в „Арсенал“, арестуваха руснак и двама литовци

Тримата чужденци заемали отговорни позиции в завода

Нов шпионски скандал с руска връзка е на път да разтърси страната ни, съобщи Агенция Монитор.

Тричленно семейство с чуждо гражданство: майка, баща и синът им са задържани на ГКПП „Кулата“ при опит да напуснат страната с откраднати части от спецпродукцията на казанлъшката оръжейница „Арсенал“ след подаден сигнал на 3 октомври за липса на документация с чувствителен за частната фирма характер.

Задържаните 24-годишен литовски гражданин, 59-годишната му майка литовка и 60-годишният баща, който е руски поданик са били назначени на трудови договори в дружеството и са заемали отговорни позиции.

Дейността им е била свързана с въвеждането на иновативни технологии, обезпечаващи специално производство.

Тримата чужденци  са били в неплатен отпуск до 17 септември, след което не са се явили на работа.

Установено е, че са се придвижвали с леки автомобили, от справката за  задграничните им пътувания станало ясно, че за последно са влезли в България на 2 октомври и след като са били в Казанлък са поели обратно към  границата.

С цел предотвратяване напускането им от страната, до  ГДГП  Кулата е било изпратено искане за щателна проверка. Автомобилите на семейството са били засечени на 5 октомври и пътуващите в тях са били задържани за до  24 часа по закона за МВР.

При извършени процесуално-следствени действия в автомобилите им са открити книжа и вещи, за които се предполага, че са пряко свързани с предмета на доказване по досъдебното производство. Изготвени са постановления за принудително довеждане на лицата, предстои да бъдат конвоирани до РУ-Казанлък и привличането им в качеството им на обвиняеми.Предстои да бъде образувано  досъдебно производство при Районна прокуратура – Стара Загора, тепърва ще се решава дали на семейството ще бъде наложена мярка за неотклонение и каква ще бъде тя. Разработката по сигнала е реализирана съвместно от ТД „Национална сигурност“ и РУ „Полиция“ в Казанлък.

От ръководството на „Арсенал“ се въздържаха от коментар по случая предвид вървящото досъдебно производство.

Снимки: БГНЕС

Подобни статии

Top