Разследват случай с опасни отпадъци в землището на старозагорско село

Създадена е опасност за живота и здравето на хората, както и за причиняване на вреди на околната среда

Окръжна прокуратура – Стара Загора води разследване по чл. 282  ал.1 от Наказателния кодекс – за установяване извършено престъпление от длъжностни лица при Регионална инспекция по околната среда и водите – Стара Загора и Изпълнителна агенция по околната среда – Стара Загора. До момента по делото няма привлечени като обвиняеми и не са взети мерки за процесуална принуда.

Това съобщиха от пресцентъра на Апелативната прокуратура в Пловдив по повод поредица журналистически запитвания.

Разследването на Прокуратурата е започнало след извършени процесуално-следствени действия по наблюдавано досъдебно производство за това, че на 14 януари 2020 година в сграда № 3, намираща се източно от административната сграда на площадка „Брикетопроизводство“ в землището на с. Обручище (общ. Гълъбово), която е отдадена под наем на търговско дружество със седалище в гр. Гълъбово, не по установения ред са управлявани отпадъци от разнородни материали, с неустановен вид и произход и с това е създадена опасност за живота и здравето на другиго или за причиняване на немаловажни вреди на околната среда – престъпление по чл.353б, ал.1 от Наказателния кодекс.

По досъдебното производство на Окръжна прокуратура – Стара Загора следва да се установи дали длъжностни лица са нарушили или неизпълнили служебните си задължения с цел да набавят за другиго имотна облага и от това могат да настъпят немаловажни вредни последици. По делото са иззети множество документи от Регионална инспекция по околната среда и водите в Стара Загора и Изпълнителна агенция по околната среда – Стара Загора. Разпитани са в качеството на свидетели длъжностни лица от Регионална инспекция по околната среда и водите и  Изпълнителна агенция по околната среда. Разследването продължава с извършване на множество процесуално-следствени действия.

Подобни статии

Top