Регистър на самотноживеещите пловдивчани прави общината

Обявиха телефоните на общинския координационен щаб, който ще приема сигнали денонощно

Регистър на самотно живеещите пловдивчани и хората в неравностойно положение създава общината. Това съобщи зам.-кметът по социалните въпроси Анести Тимчев на онлайн брифинга на общинското ръководство днес следобед.

По думите му до момента общината има пряко въздействие и организира храненето и грижата за повече от 4600 души под тепетата чрез социални и диетични трапезариии, както и чрез програмата „Топъл обяд“. „Информираме на място хората и за хигиенните правила„, поясни Тимчев.

Според него обаче имало и доста хора, които не са обхванати. Чрез регистъра, който ще бъде изработен заедно с дирекция „Социално подпомагане“, това ще се случи. Очаква се регистърът скоро да бъде готов. Към всеки от включените в него ще бъдат насочени доброволци, медицински специалисти, социални работници и психолози, които да изяснят състоянието на тези хора и в какви условия живеят.

В момента се извършва и пълна инвентаризация на социалните услуги, както и на възможностите да се приемат и организират потребностите на нови граждани и да се стигне до самоттно живеещите, болните и хората в нужда.

Стартира наблюдение на ромските махали – Столипиново и Шекер махала, където  в  момента се завръщат много хора от чужбина. Те ще бъдат наблюдавани, за да се гарантира, че ще преминат през медицински прегледи.

В общината от днес е започнало нормалното функциониране на общинския координационен център. Той разполага с два мобилни телефона, електронна  поща и петима специалисти – двама психолози, двама социални работници и педагог. С тях се координират дейностите между нуждите на гражданите и специализираните институции – РДВР, дирекция „Социално подпомагане“ и БЧК.

40 доброволци са откликнали до момента на призива на общината, за да помогнат на възрастни и самотно живеещи пловдивчани. От тях 16 души са медици.

Тимчев обяви и мобилните телефони, на които гражданите могат да звънят в общинския координационен щаб със своите сигнали или за помощ. Телефоните са с номера 0878371710  и 0878371449, сигнали могат да се подават и на електронна поща  koordinacia@plovdiv.bg. В момента сигнали се приемат от 7 до 19 часа, а от другата седмица това ще става денонощно.

Специалистите в щаба водят точен регистър на нуждите на хората и тези, които са се обадили, посочи зам.-кметът.

Той допълни, че вече има специална прорама, която обхваща мерките за дезинфекция на бусовете, които извозват хората по социални програми, както и на тези, които превозват храни до граждани или социални заведения.

Подобни статии

Top