Ректорът и зам.-ректорът на УХТ на разпит в съда по професорското дело

Ректорът проф. Кольо Динков подал сигнала за корупция в полицията

Ректорът на Университета по хранителни технологии проф. Кольо Динков и зам.-ректора по проекти и информационна дейност проф. Николай Менков бяха призовани днес на разпит в Пловдивския окръжен съд по делото срещу проф. Симеон Василев. Професорът бе обвинен в искане на подкуп от студенти. Той не се признава за виновен и процесът срещу него стартира по същество. Заедно с него на подсъдимата скамейка са също Петьо Колев и Димитър Димитров, които му били помагачи.

Делото днес започна с разпит на проф. Менков. Той обясни пред съда, че през 2017 година е констатирал, че проф. Василев е генерирал в електронната система на университета протокол за изпит на студента Боян Анатолиев Атанасов, но е не е написал оценка в него. Зам.-ректорът разбрал за този протокол, след запитване от прокуратурата, на което трябвало да бъде върнат отговор. Едва тогава служител от администрацията на УХТ му донесъл протокола.

В този протокол фигурирало името на проф. Василев, тъй като той, като всеки преподавател в УХТ, влизал със собствения си профил и парола в електронната система на университета. Според проф. Менков няма как друг да влезе през профила на съответния преподавател, освен ако не знае паролата и акаунта му. А това знаели само и единствено притежателите на профилите, тъй като след получаването на достъп до системата, те задължително трябвало да сменят паролите си за достъп.

Според системния администратор, който също беше разпитан днес, изпитните протоколи се въвеждат в 7-дневен срок и след това автоматично се заключват, т.е. в тях не могат да се правят корекции. През 2017 година обаче такова заключване е нямало и всеки е можел да прави корекции в протоколите.

Припомняме, че проф. Василев бе арестуван през май 2017 година, заедно с колегата си Николай Банков заради взети подкупи от студенти. Според обвинението парите те вземали, за да пишат тройка на студентите. Оттогава и двамата преподаватели са отстранени от длъжност.

Помагач и на двамата професори е бившият възпитаник на УХТ Димитър Димитров. Проф. Василев имал и още един помагач – Петьо Колев. 

1 2

Подобни статии

Top