РЕМ – Пловдив посреща две събития за един ден, представят най-новото откритие в двора на музея

Официално ще бъдат открити експонираните структури от хамама в двора на къща Куюмджиоглу

Най-новото откритие в двора на Регионален етнографски музей – Пловдив е хамам от османския период (XVI – началото на XVIII век). Той беше разкрит при фасадната реставрация на сградата през 2017 г. Проучването показа, че по време на изграждане на къщата на Аргир Куюмджиоглу (1847 г.) сградата на хамама е била вече полуразрушена. На място са идентифицирани три помещения от хамама, разположени последователно едно след друго.

Разкритите и експонирани останки представят характера на градежа, а частично съхранените оригинални мазилки от вътрешността на хамама са интегрирани в общото консервационно решение.

Събитието е от 17.00 ч. в двора на музея.

По същото време ще бъде открита и изложбата „Кукери- феерия от багри, магия и мистерия“.

Експозицията е гостуваща и е на Регионален исторически музей – Ямбол.

Изложбата представя кукерските игри в Югоизточна България, които се отличават с многообразие, устойчивост и автентичност. Посетителите ще се потопят в атмосферата на старите обреди, ще се запознаят със символиката и значението на кукерския костюм, на различните персонажи и елементи, типични за тези обичаи.

Фокус в изложбата са кукерските маски – един от най-важните елементи в кукерското облекло. Самата дума означава защита, прикритие, преобразяване. Хората са смятали, че човекът под нея, скривайки лицето си, става неразпознаваем и проводник на невидими сили. В Ямболския край се срещат различни видове маски  – гугли, капашони, киляфи, килимяшки и други. Те са изработвани най-често от кожа – козя или овча. Други елементи, които допринасят за магията и автентичността на костюма, са рога, вълна, цветни парчета плат, перушина от петли, мъниста, пайети и др

Типично за всяка кукерска дружина са различните персонажи – хаджия, булка, годеник, баба, поп, доктор, мечка и др. Кукерските обичаи започват с изгрева на Кукеровден (Сирна неделя или понеделникът след Сирни заговезни). Маскираните мъже обикалят къщите и пожелават здраве на стопаните, плодородие на нивите и градините, благополучие в къщата.

Изложбата може да бъде видяна  до 29 март 2020 г.

Подобни статии

Top