„Ремдесивир“ липсва в пловдивска болница

В „Света Каридад“ са имали от медикамента само за двама пациенти

Остър недостиг на „Ремдесивир“ в пловдивска болница с COVID отделение, съобщава БНТ. Болница „Света Каридад“ е една от болниците, където има разкрито интензивно COVID отделение с 25 легла. Само преди дни здравният министър проф. Костадин Ангелов съобщи, че Министерство  на здравеопазването изпраща протокол за лечение на коронавирусни инфекции до всички болници с отделения за лечение на коронавирус в страната. Механизмът е разработен от експерти на големи лечебни заведения, които са на първа линия още от началото на пандемията.

До болница „Света Каридад“ обаче, такъв протокол не е стигнал, обясни пулмологът д-р Мария Димитрова, която всеки ден влиза в тежката обстановка на това отделение.

„Протокол от здравното министерство не е стигнал до нас. Отделението работи от доста месеци – от април до сега. Лекуваме болните съгласно протоколите, които са известни – от Китай, от Съединените американски щати и от Европа“, заяви тя. Пулмологът обясни, че състоянието на пациентите се проследява с ежедневни визитации, проследяване на насищането на кръвта с кислород, изследване на киселинно-алкален статус, рентгенографии и лабораторни изследвания.

Д-р Димитрова допълни, че почти всеки техен пациент знае за „Ремдесивир“, но за съжаление те са имали лекарството само за двама пациенти. И обясни, че лекарството се отпуска с искане към РЗИ.

„Засега сме подали заявка, че желаем количество за двама пациенти на седмица. В контакт сме с РЗИ, като им изпращаме заявка, която те искат ежеседмично, но лекарството не се получава от тях“, обясни лекарката.

Тя каза още, че вчера са били запълнени всички 25 легла, от които 3 – интензивни. Изписани са двама пациенти, но днес се очаква и тези две легла да се запълнят.

Според нея, проблем е и изчезването на антикоаголантите от българския пазар.

Снимка: МБАЛ Света Каридад

Подобни статии

Top