Ремонтът на Мулдавския манастир продължава и догодина, ще искат още пари

Ремонтът на Мулдавския манастир продължава и догодина, ще искат още пари

Държавата трябва да отпусне допълнителни средства

за довършване на ремонта на манастир „Света Петка” край Асеновград. В момента се изчислява необходимата сума, която е нужна за доизграждане  на изгорялото източно крило на обителта и за купуване на оборудване.

Възстановяването на опожарения манастир „Света Петка” започна през март тази година със средства в размер на половин милион лева. Парите бяха отпуснати от Дирекцията по вероизповедания към Министерски съвет.

Манастирът ще бъде възстановен в автентичния му вид

„Все още не е ясно колко пари ще погълне ремонтът, изграждането на напълно изгорялото източно крило на Светата обител в момента е на груб строеж”, разказа игуменката майка Юлита. По думите й до началото на зимата строителите трябва да  възстановят и покрива.

„Манастирското крило  ще бъде възстановена в автентичния си вид, като на първия етаж ще бъдат разположени кухня, трапезария и зала за провеждане на семинари. Вторият етаж ще бъде обособен за манастирски килии”, обясни майка Юлита. „Манастирът е паметник на културата, затова ще кандидатстваме за финансиране по програмата на правителството за  възстановяването на православните храмове у нас.“

Догодина ще започне изграждане и на пречиствателна станция

за отпадни води, тъй като в района няма канализация. Съоръжението ще е разположено на площ от един декар, в широколистна гора, собственост на Светата обител.

От ремонт се нуждаят и манастирската църква, както и покривът на северното крило на храма. За укрепването им обаче, ще се разчита изцяло на дарения, които се събират само по банковата сметка на Светата обител, подчерта игуменката.

Ремонтите трябва да приключат следващата година за Петковден,

когато  възстановеният манастир ще бъде официално осветен от Негово Високопреосвещенство пловдивския митрополит Николай.

Припомняме, че светата обител изгоря на 3 октомври 2010 година надвечер, буквално за минути. Огнената стихия тогава погълна цялото източно крило, като напълно унищожи библиотеката, параклиса „Св. Георги“ и монашеските килии.

Подобни статии

Top