Ремонтът на свлачището на ул. „Странджа“ в Асеновград започва другата седмица

Очаква се до края на тази седмица да бъде подписан договор с избраната фирма-изпълнител

Избраха строителна фирма, която да изгради подпорна стена за укрепване на свлачището на ул. „Странджа“ в Асеновград. Това съобщи зам.-кметът по строителството Стоян Димитров. Той уточни, че до края на седмицата или в началото на следващата предстои да бъде сключен договор с изпълнителя.

Припомняме, че  Междуведомствената комисия по възстановяване и подпомагане към Министерски съвет (МКВПМС) е отпуснала 152 253 лв. за изграждане на подпорната стена. Част от пътното платно на улицата е срутено от години заради свлачище.

Ремонтират свлачище на асеновградска улица с държавни пари (СНИМКА)

След сключването на договора, най-вероятно в началото на следващата седмица ще започне възстановяването на частта от подпорната стена, която е компрометирана, посочи зам.-кметът.

Той обясни, че общината трябва да сключим договор и с ВиК, за да може водоснабдителното дружество да обнови трасето на водопроводната и канализационна мрежа и оттук нататък възстановеният участък да не се разкопава повече и по-дълго да бъде запазен като съоръжение.

Строителните дейности трябва да бъдат изпълнени за 60 дни. „Мисля, че ще можем да се справим в рамките на този период при хубаво време. Ако условията не позволяват, ще преустановим работа за определен период и после ще продължим“, обясни още инж. Димитров.

Той допълни, че в участъка, където  е свлечена стената улицата е затворена, има опасност от свличане на две-три къщи, които са в непосредствена близост, тъй като активизираното свлачище е на метър и половина от къщите.

Проектът включва възстановяване на подпорната стена с дължина 35 метра и 50 сантиметра. Височината й във видимата зона ще бъде от 1 метър до 2,40 метра, без фундамента. В горната част на стената ще се изпълни разширение от 75 сантиметра, което позволява изграждане на тротоар, от страна на стената – 1,25 метра. Размерите на пътното платно ще бъдат запазени на 2,25 метра.

Тротоарът ще бъде обезопасен с бетонов предпазен парапет. Предвидена е и цялостна реконструкция на пътната настилка, която е паважна.

Подобни статии

Top