Ремонтират Жълтото училище за 190 дни

За 190 дни Жълтото училище в Стария град ще бъде ремонтирано, обеща днес кметът на Пловдив Иван Тотев.

Началото на ремонтните дейности стана възможно след като Министерския съвет постанови да бъдат отпуснати един милион и сто хиляди лева за укрепване и реконструкция на първата гимназия в българските земи, създадена през 1868 г. Община Пловдив добавя за тази цел още 100 000 лв.

Градоначалникът сподели, че е поканил и премиера Бойко Борисов, за да дадат начало на дейностите по реновиране на сградата. Борисов е обещал, че ще дойде, но на откриването.

По думите на кмета Общината ще предвиди допълнителни средства в бюджета за облагородяване на зоната около сградата и входа на Античния театър.

От съображения за сигурност ректорът на АМТИИ професор академик Милчо Василев е преустановил уроците по танци и свиренето на музика, като в последно време залите са се използвали за упражненията по рисуване.

Жълтото училище е построено през 1868 г. с пари, събрани от българската общност в Пловдив. Преди Освобождението в него са учили патриархът на българската литература Иван Вазов и революционни дейци на Априлското въстание, а в по-късен период възпитаници на училището са били Александър Теодоров-Балан, Димчо Дебелянов, Константин Стоилов и др.

Подобни статии

Top