Ремонтите на улиците в „Гладно поле“ стартират до края на август

Той отчете, че досегашният Интегриран план е включвал три зони за въздействие –  Първа градска част, Гладно поле и Централна гара. Тъй като заради пробива на Централна гара работата по третата зона за въздействие се е забавила, тя е прехвърлена за следващия програмен период, а парите за нея са преразпределени по другите проекти. Потенциалните инвестиции по реализация на Интегрирания план за градско възстановяване и развитие за периода 2014-2020 година са надхвърлили 1,4 млрд. лева, като в това число били и средствата от бюджета на европейските програми, от бюджета на общината и държавата и частните инвеститори, каза координаторът на проектите Мариета Танкова.

Проектите

Така общината е защитила пет нови проекта – саниране на пет блока в града, реконструкция и изграждане на две детски градини – „Зорница“ в „Южен“ и „Каменица“ в „Централен“, а също обновяване на градската среда от бул. „Източен“ до „Шести септември“, подобряване на градската среда в „Гладно поле“ и изграждане на 47 социални жилища на ул. „Владая“ в Пловдив.

Проектът за двете детски градини е на стойност 8,66 млн.лв., парите за карето между „Източен“ и „Шести септември“ са за над 10,2 млн. лв. Ремонтите там стартират догодина. Ще бъде подменена старата настилка на улиците, които не бяха довършени по първата част на проекта за градско възстановяване бежду бул. „Марица-юг“ и „Княгиня Мария Луиза“.

За саниране на блоковете са предивдени 3,7 млн. лв., а за социалните жилища – над 7 милиона лева.

Според зам.-кмета шансовете всички проекти да приключат до 2023 г. са много големи. В противен случай общината ще трябва да връща парите по проектите които не са довършени, но вече са отчетени.  Според Райчев ако всичко приключи успешно, общината ще има добър старт за следващия програмен период, за който се подготвя нов интегриран план.

Той отчете и ремонтите на двете сгради на СУ Любен Каравелов, като втората в момента се довършва, ДГ „Снежанка“; ДЯ „Детски смях“; ДГ „Перуника“ и новата детска градина на ул. „Богомил“.

По думите му в Пловдив за първи път се реализират толкова много проекти – 27 на брой, на обща стойност над 300 млн. лв. Привлечените средствата по оперативни програми на Европейския съюз са 5 пъти повече, като финансирането е безвъзмездно.

1 2

Подобни статии

Top