Реновираната сграда на ГХГ-Пловдив на „Съборна“ отваря врати в началото на март

В момента се ремонтира външното пространство около сградата

В началото на месец март ще бъде отворена за посетители обновената сграда на Градската художествена галерия в Стария град. Това съобщи на Фейсбук страницата си кметът на Пловдив Здравко Димитров.

Пловдивският кмет инспектира и ремонта на Постоянната експозиция на ГХГ

Галерията е построена през 1881 г. по проект на прочутия архитект Йосиф Шнитер. През последните няколко години тя е в ремонт, който започна още в предишния кметски мандат.  Реконструкцията вече е приключила, като е запазен автентичния ѝ облик.

По време на ремонта е увеличена експозиционна площа, като така ще бъдат експонирани повече произведения от съкровищницата на българското изкуство. Това бе една от задачите при реновирането на музейната сграда. За по-доброто опазване на изложените експонати е изградена централна климатична система, както и съвременни системи за пожарна и аварийна безопасност, за наблюдение и охрана. Монтирано е ново стълбище, чиято иновативна конструкция значително облекчава натоварването на сградата.

С милион и половина реновират Художествената галерия в Стария град (СНИМКИ И ВИДЕО)

Изградена е и рампа за трудноподвижни граждани, вътрешен асансьор, а в момента се ремонтира пространството около сградата. Стойността на преустройството на външното прилежащо пространство възлиза на 500 000 лв.

Подобни статии

Top