Решават в четвъртък дали ще отворят детските градини от 14 декември

Детските градини и яслите може да заработят още в понеделник.

Министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов съобщи, че е готов да разпише заповед за отваряне им, ако данните за разпространението на коронавируса у нас продължат в сегашните граници.

След въвеждане на по-строгите мерки вече се наблюдава тенденция за намаляване на новозаболелите и тенденция за намаляване на натиска към лечебните заведения, отчете министър Ангелов.

„Днес също имаме данни, които ни навеждат в посока, че това може да се случи. До края на тази седмица ако така вървят тенденциите, те от понеделник ще отворят“, заяви проф. Ангелов. По думите на здравният министър, ако в четвъртък вечерта данните показват ясна и отчетлива тенденция, в петък той ще подпише заповед за яслите и детските градини, но без училищата.

Много е рано да се говори за отваряне на всичко от 21 декември, подчерта той.

„Над 17 са показателите, които следи Дирекция „Здравен контрол“. Много е важно какъв ще бъде процентът на позитивните тестове, какво ще бъде числото на лекуващите се в лечебни заведения и на тези в интензивни отделения. Важно е как върви възрастовата структура на починалите, важно е и какво е мястото ни в Европейския съюз като заболеваемост и смъртност. Когато имаме всички тези данни, в седмицата, която започва на 14 декември, към средата, вече ще знаем какво следва“, коментира проф. Ангелов.

Няма голямо струпване на хора в големите курорти, показват проверките, направени до момента съобщи още министърът. „Днес продължават проверките. Те са насочени основно към къщите за гости, защото имаме информация, че там се подготвят различни тържества, които биха нарушили противоепидемичните мерки“, поясни той и призова гражданите да подават сигнали.

Ваксините срещу COVID-19 се очакват в България не по-рано от началото на следващата година, каза още министърът на здравеопазването Костадин Ангелов. Срокът за изготвяне на списъците в София за ваксиниране на желаещите медици е удължен до понеделник. За страната те ще бъдат изготвени до четвъртък.

Източник и снимка: БНТ

Подобни статии

Top