Решено: Броим се отново от 22 януари до 15 февруари 2021 г.

Последното преброяване се проведе през 2011 година, а до този момент у нас такива акции е имало 17 пъти.

Преброяването на населението и жилищния фонд през 2021 г. ще бъде задължително. Въпросите за етнос, майчин език и религия са изключително важни, тъй като чрез тях се формират политическите решения и политиките в държавата.

Това заяви председателят на Националния статистически институт (НСИ) Сергей Цветарски на брифинг в Народното събрание след гласуването на Законопроекта за преброяване на населението.

Задължително ще е да се отговори на всички въпроси, но не е задължително да се самоопределят, обясни Цветарски.

Той призовава гражданите да се отнесат сериозно към въпросите.

По думите му законопроектът създава законова основа за най-мащабното наблюдение, което не е само национално, а ще осигури информация и за целия ЕС. Преброяването ще даде моментна снимка на всяка една от държавите, включително и на България, обясни шефът на НСИ

Цветарски посочи, че преброяването ще осигури информация за важни икономически, социални и политически политики. Въз основа от данните на преброяването ще бъдат изготвени политиките на България през следващия програмен период и до следващото преброяване.

Малко преди това парламентът гласува преброяването на населението и жилищния фонд у нас да се проведе от 22 януари до 15 февруари 2021 г.

1 2 3

Top