Решено е! Няма са спират строежа на стадион "Христо Ботев"! - DC news

Решено е! Няма са спират строежа на стадион „Христо Ботев“!

До момента са изхарчени едва 7,9 млн. от отпуснатите 25 млн. лева, текат консултации с турска и италианска фирма за козирката

Босът на ПИМК Илиян Филипов имаше дълга среща днес с кмета на Пловдив Здравко Димитров, архитекта на стадион „Христо Ботев“ арх. Савов, проектанта на козирката инж. Страшимиров и зам.- кмета Пламен Райчев.

„Няма да спираме строителството на стадиона, до одобряването на новите проекти има още какво да работим. Смятам, че до края на май ще бъдем готови с грубия строеж заедно с елинсталациите.

Дотук сме актували дейности на стойност 7,9 млн. лв. Още не сме стигнали 1/3 от тези 25 млн. лв., които има. Чакам точната количествено-стойностна сметка, за да видим къде и как ще бъдат изхарчени парите.

Имаме среща с турска и италианска фирми за козирката на Колежа. Вчера се видях с фенове на Ботев и изяснихме някои недоразумения.

Не е лесно да се строи този обект. Само сектор „А“ е като една 6-етажна сграда“, заяви Илиан Филипов.

Относно седалките и терена Филипов обяви, че той няма отношение към тях.

„В понеделник проектантът арх. Савов предаде в Община Пловдив техническия проект за сектор „А“ на стадиона, а до седмица ще издаде и проектите за сектори „Б“ и „Г“ без частта за металната конструкция“, обясни Пламен Райчев.

На срещата днес присъства и проектантът на металната конструкция за козирката инж. Асен Страшимиров, който преработва проекта за покриване на стадиона. То се налага заради увеличеното ветрово натоварване, отчетено при изследването на Университета по архитектура, строителство и геодезия (УАСГ), поръчано от Община Пловдив преди подновяване на строителните дейности. Инж. Страшимиров пое ангажимент до седмица да предостави и приблизителна информация за количеството стомана, необходимо за цялостното завършване на козирката на съоръжението с цел изготвяне на стойностните сметки

„На базата на тези проекти от фирмата изпълнител ще подготвят анализ за новите позиции и тяхната себестойност, които да предадат на общината за одобрение. Така ще може да бъде преценено каква част от строително-монтажните дейности ще бъде извършена с отпуснатите 25 милиона с ДДС от държавата“, заяви след срещата заместник-кметът Райчев.

„Препроектирането на козирката на стадиона няма да забави строителя, който ще може да продължи дейността си, но в същото време трябва да се подходи много сериозно към изграждането на тази част. Става дума за стадион за над 18 хиляди зрители, които може да пострадат заради прибързване или нехайство, а когато става дума за човешки живот, всички трябва да бъдем отговорни. Все пак призовавам за бързо и качествено подготвен проект за козирка“, заяви кметът Здравко Димитров.

Въпреки че преди седмица той отправи специална покана към представители на ПФК „Ботев 1912“ да присъстват на ежеседмичните срещи, днес никой от клуба не се яви, за да чуе докъде са стигнали строителните дейности и препроектирането на стадиона.

Източник: plovdivnews.bg, Община Пловдив

Подобни статии

Top