Решиха проблема с МБАЛ „Св. Мина“, утре подписват договор с РЗОК за COVID отделението (ВИДЕО)

Лекарите в COVID отделението вече са трима

„Мисля, че проблемът в МБАЛ „Св. Мина“ вече е разрешен“! Това обяви управителят на лечебното заведение проф. д-р Петър Петров. Той беше категоричен, че ситуацията се е разрешила, включително и за сключването на договорите със Здравната каса.

Днес на извънреден брифинг областният управител Дани Каназирева обяви, че се е срещнала с представители на синдикатите – КНСБ и Подкрепа, шефът на общинското здравеопазване д-р Калин Калинов и представители на РЗИ, разговаряла е и с шефа на НЗОК проф. Петко Салчев, както и с директорката на РЗОК-Пловдив Йорданка Караиванова.

Д-р Атанас Баташки: Общината да ревизира отношението си към банката, запорирала сметките на МБАЛ „Св. Мина“

„Няма място за напрежение, стачки и протести. Към момента всички проблеми в МБАЛ „Св. Мина“ са решени,  няма неполучени заплати от медиците. Заявявам най-отговорно, че тези 1000 лв. за всички, които работят в т.нар. COVID отделения досега не са забавени и един ден в Пловдив. Механизмът за изплащането е следният: РЗИ изпраща справка до здравното министертсво и съответното лечебно заведение получава съответната сума, в размер на 1000 лв. над заплатите за месеца. Нямаме болница с допълнително забавяне на сумите“, категорична беше Каназирева.

Тя подчерта, че бившата Първа градска болница има подкрепата на областна управа за допълнителните договори, които трябва да се подпишат с РЗОК, включително за  COVID отделението.

„Излизаме от този проблем една идея по-силни. Показахме, че при спешни ситуации можем да работим заедно. Община Пловдив, НЗОК и всеки от нас направи максимума от себе си ситуацията да бъде разрешена. За мен проблемът не съществува, относно служителите. Заплатите им са гарантирани, допълнителните 1000 лв. също, допълнителните легла за COVID-19 и случаите  по пътека за съмнителни за COVID, ще бъдат заплатени и утре договорът с касата ще бъде сключен. Относно кадровия проблем вече имаме двама допълнителни лекари, две сестри допълнителни, надявам се да успеем да привлечем и допълнителни хора към каузите и спокойно да лекуваме пациентите с COVID“, коментира проф. д-р Петър Петров, и.д. управител на общинската болница.

Той беше категоричен, че протест няма да има и поясни, че вече е разговарял със синдикалните лидери в болницата за това. По думите му в момента в COVID отделението на МБАЛ „Св. Мина“ има 21 пациенти с коронавирус.

Медиците от МБАЛ „Св. Мина“ излизат на протест пред РЗОК, искат завишаване на лимитите

Освен лекарката, която доскоро е давала денонощни дежурства, в отделението работят вече още двама лекари – един специалист по вътрешни болести и един лекар доброволец.

Актуална информация за епидемиологичната обстановка в Пловдив и областта и новини от срещата с ръководствата на МБАЛ “Св. Мина”

Публикувахте от Дани Каназирева в Сряда, 22 юли 2020 г.

Подобни статии

Top