Респиратори и маски за близо 1 000 000 лева получиха 3 болници в Пловдив

Ценно дарение в разгара на пандемията!

15 респиратора и 100 000 медицински защитни маски от най-висок клас дарение от BTL Industries получиха пловдивските медици; помощта е стойност близо 1 000 000 лева, предава репортер на DCnews.bg.

Кратка церемония по връчване на апаратите се проведе тази сутрин в УМБАЛ „Св. Георги“ – за университетската болница, в която се лекуват 1/3 от заразените с коронавирус, остават 10 от животоспасяващите машини. Останалите се разпределят както следва – 3 за МБАЛ „Св. Мина“ и 2 за МБАЛ „Св. Пантелеймон“. Маските пък ще бъдат разпределени сред общинските лечебни заведения и медицински центрове.

Благодарности към дарителите изказа лично кметът Здравко Димитров, който вече води битка с болестта и се наложи да бъде обдишван. Благодаря на фирмата, че много бързо – в рамките на 6 месеца, се разработиха апаратите и излязоха на пазара. Това е достойно, когато обществото има нужда, да се откликне, подчерта той.

В днешната борба медиците пишат нова история, пишат тяхната история – на медицината. Ще влезе в учебниците какво са правили, как са го правили. Това е един невидим противник, който не знаем откъде изскача, как заразява, за колко време, за колко време се лекува. Лошото е, че има различни щамове, когато се зарази човек, едни губят обоняние, други апетит, различно е. Но, да отдадем заслуженото на медиците, които са на първа линия и винаги съм казвал, че ние като граждани трябва да ги щадим, спазвайки мерките, обърна се той и към здравните работници.

За мерките, базарите и маските

Не мога да възприема някои, които се сърдят – например базарите, той гледа си продаде стоката за 100 – 200 лева, но не мисли, че като минат от там хора, ще се заразят, а това натоварва системата, не само медиците, но и икономиката и т.н. Така че – нека бъдем отговорни, ние живеем в едно общество, не поотделно и нека носим отговорност един за друг. Не мога да възприема и тези, които казват, че няма такава болест и не си носят маските.  Клко хора се разделят с живота си, коментира кметът Здравко Димитров.

Дарителите

Производството на фирмата е базирано в Пловдив, а с настъпване на пандемията то е ориентирано изцяло към борбата с вируса. Освен за страната ни, поръчки идват от цял свят, включително от Азия.

Получаваме сме много от държавата. Получавали сме много от нашите колеги, които са се трудели денонощно, затова решихме в родната ни държава, в родния град да подпомогнем медиците. Лекари, сестри и санитари – в тези много тежки времена спокойно може да наречем тези хора герои, изтъкна изпълнителният директор на фирмата – дарител.

Припомняме, че в Пловдив BTL Industries Bulgaria бе представена през месец септември, тогава бяха показани и двата нови продукта на фирмата, разработени в рамките на пандемията – високо респираторните маски и респираторите.

ЧЕТЕТЕ ТУК: Вдигат нов завод за медицинска техника в Пловдив (СНИМКИ)

Подобни статии

Top