Реставрират фасадата на Етнографската къща в Асеновград

Ремонтът започва през октомври

С изцяло обновена фасада ще посрещне посетителите си Етнографската къща в Асеновград. Ремонтът започва през октомври , а идеята е външният й вид да бъде променен за 10 ноември, когато официално ще бъде честван 30-годишният юбилей от откриването на сградата като музей.

За целта са отпуснати близо 13 хиляди лева от Министерството на културата. Тъй като сградата е национален паметник на културата, затова ще бъде запазен автентичният ѝ вид според изискванията.

Ще бъдат възстановени и освежени  оригиналните и интересни стенописи,  като изцяло ще остане емблематичният за къщата син цвят, обясни директорът на музея в Асеновград Иван Дуков. Заради него музеят е известен в града като Синята къща.

Ремонтът трябва да приключи в срок от близо един месец, като по  време на реставрацията посещенията на туристи ще бъдат спрени.

Преди четири години изцяло е върнат оригиналният вид на дървените елементи по къщата. Миналата година се е наложило да бъде ремонтиран и покривът на сградата, протекъл след поройните валежи тогава. 

Етнографската къща в Асеновград се отличава с характерна архитектура от средата на 19 век. Тя е известна с уникалната си дърворезба и интериорна украса, съчетаваща елементи от Ориента и западната култура от началото на миналия век.

 

Подобни статии

Top