Реставрират вилата на Евлоги и Христо Георгиеви в Карлово - DC news

Реставрират вилата на Евлоги и Христо Георгиеви в Карлово

Близо 2 милиона лева ще струва реконструкцията

Вилата на Евлоги и Христо Георгиеви в Карлово ще бъде реконструирана, укрепена и адаптирана за обществен център. Към сградата ще бъдат изградени кафетерия и чайна, магазин за сувенири, експозиционни пространства и конферентна зала. От обявената в петък обществената поръчка става ясно, че прогнозната стойност на проекта е 1 997 878, 42 лв. с ДДС.

Вилата е част от груповия паметник на културата “Първа текстилна фабрика на Евлоги Георгиев”. Освен нея той включва още жилищна и производствена сграда и прилежащия парк. По тази причина през април т.г. е издадено становище на Министерството на културата, позволяващо инвестиционния проект.

Строително-монтажните работи по сградата трябва да приключат не по-късно от 16 октомври 2023 г. Обществената поръчка е обявена като съфинансирана от Европейския съюз. Към датата на откриване на процедурата обаче средства не са осигурени.

Избраната фирма изпълнител ще трябва да демонтира цялата автентична дървена украса от фасадите на сградата, ламперията и оригиналната дървена дограма, за да бъдат запазени и реставрирани. Ще бъдат премахнати още деструктиралите елементи – покрив, остатъци от междуетажни гредореди, вътрешни преградни стени, стената на южната фасада и нестабилната част на тухлените комини, което ще става по конструктивен проект. В момента по вилата има аварийно укрепване, което строителят ще премахне, заедно със замазката и плочките от пода и прилежащия гараж. Витата стълба пък ще бъде реставрирана от дърводелец под наблюдението на проектанта.

След като приключи частта по демонтирането и свали мазилката, изпълнителят трябва да се заеме с укрепването на каменните и тухлените зидове, запълването на пукнатините в тях и възстановяването и измазването на разрушените стени.

Междуетажните конструкции, подовете и таваните на вилата ще бъдат възстановени. Планирана е направата на дървени первази по шаблон от запазените оригинални такива. Дюшеметата и первазите ще бъдат обработени с лазурно масло с твърда вакса. След като бъдат почистени каменните плочи в сутерена, върху тях ще бъде върната оригиналната каменна настилка.

При възстановяването на покрива е заложено да бъдат използвани възможно най-много от оригиналните материали. След като ги свали, строителят трябва да ги запази и тези, които са годни, да бъдат реставрирани и монтирани обратно. Ще се използва и оригиналната дограма, като липсващите елементи по нея ще бъдат изработени по предварително взети шаблони.

Трябва да бъдат възстановени и декоративните елементи по интериора на вилата. Освен реставрирана, витата дървена стълба ще бъде обработена с препарати против насекоми и гъби, за да бъде максимално предпазена от увреждания.

Изпълнителят ще трябва да подравни терена, както и да озелени северната и югозападната част на парцела, върху който се намира сградата. Алейната настилка с редени плочи от ивайловградски камък ще бъде подновена там където ще се обособи достъпа до обекта. Планирано е вилата да бъде оборудвана със система за видеонаблюдение и пожароизвестяване.

Фирмата, която ще поеме реконструкцията на вилата, ще облагороди и откритите площи. Проектът включва изграждане на алейна мрежа, сцена за концерти на открито, зона с места за сезонно сервиране и пейки. За максимален комфорт на посетителите ще бъде монтирано ново дворно осветление. Не се предвижда допълнително озеленяване, с изключение на затревяване. Съществуващата растителност трябва да бъде запазена.

Източник: 24plovdiv.bg
Снимка: banker.bg

Подобни статии

Top