Ресторантьори, хотелиери и таксиджии на протест, блокираха движението край Народното събрание

Протестиращите не допуснаха Тошко Йорданов и Мая Манолова на протеста

Национален протест на бизнеса срещу ограничителните противоепидемични мерки се провежда в центъра на София. Недоволството е на площад „Народно събрание“, а в него се включват множество организации, които твърдят, че оцеляването им е поставено на карта с въвеждането на новите мерки срещу COVID-19 и липсата на компенсации за засегнатите сектори.

Протестиращите блокираха движението в района на Народното събрание. В протеста се включиха хотелиери, ресторантьори и представители на таксиметровия бранш. Всички те настояват и за финансови компенсации за очакваните загуби.

Част от заведенията ще останат затворени до 17 часа, в знак на протест, а собствениците и служителите им се присъединяват в демонстрацията. От бизнеса не са съгласни с въведеното намалено работно време на заведенията до 23:00 часа, което според тях спира работата на баровете и нощните заведения.

Демонстрантите издигнаха плакати с надписи „Свобода за бизнеса“, „COVID-19 няма работно време“, „Равни условия“, „Искаме да работим“, „Как да си платим сметките“, „Ваксината е личен избор, не условие за работа“ и обясниха, че са имунизирането срещу COVID-19 не трябва да бъде задължително или да води до дискриминация.

„Искаме незабавната оставка и сезиране на прокурор за геноцид и дискриминация на министър Стойчо Кацаров!“, казаха протестиращите.

Изненадващо при протестиращите се появиха председателят на ПГ на „Има такъв народ“ Тошко Йорданов, заедно с депутата Филип Станев от партията. Минути по-късно на полощада излезе и лидерът на „Изправи се! Ние идваме“ Мая Манолова. Част от демонстрантите обаче им обясниха, че протестът не е политически.

Недоволните се заканиха да организират още по-голям протест на 28 септември

Протестиращите се отправиха на протестно шествие по бул. „Цар Освободител“, като движението в района се спира поетапно.  Те се заканиха да организират още по-мащабна демонстрация на 28 септември, когато смятат да блокират ключови пътни артерии, ако исканията им не бъдат чути.

Припомняме, че със заповед на здравния министър от 7 септември бяха наложени нови ограничения, с цел да се намали разпространението на коронавируса.

По-рано през деня д-р Стойчо Кацаров коментира протестите и обяви, че само ако мерките се спазват, до 2 или 3 седмици заболеваемостта ще намалее и това ще позволи облекчаването им.

Източник: DarikNews

Подобни статии

Top